UZ OSNIVAČKA PRAVA

Država preuzima 176 mil. kuna duga pulske bolnice

29.01.2013 u 16:51

Bionic
Reading

Istarska županija odlučila je prepustiti sanaciju Opće bolnice Pula državi. Naime, Skupština IŽ-a usvojila je jučer većinom glasova odluku po kojoj se na Vladu prenose osnivačka prava, ali i dugovanja OB Pula koja iznose oko 176 milijuna kuna, kao i odgovornost za daljnje normalno funkcioniranje bolnice

U procesu sanacije Opće bolnice Pula formirat će se Sanacijsko vijeće koje će u prvih 12 mjeseci te potom još dvije godine do vraćanja upravljačkih prava Istarskoj županiji imati zadatak objektivno sagledati uzroke akumuliranja gubitaka u poslovanju te na osnovu tih činjenica i ocijeniti adekvatnost postojećeg limita koji je propisan od strane HZZO-a .

Godišnji limit za pulsku bolnicu iznosio je 31.000 kuna po krevetu, dok je hrvatski prosjek za bolnice istog ranga 34.000, no odstupanja su velika, pa tako u Dubrovniku iznosi 36.000 kuna po krevetu, u Slavonskom Brodu 33.000 kuna, u Zadru 38.000 kuna, u Šibeniku čak 50.000 kuna

S obzirom na regionalni značaj ove bolnice i njezinu geografsku poziciju te udaljenost od drugih općih bolnica i kliničkih bolničkih centara, Istrani se nadaju da u procesu sanacije neće doći do smanjenja zdravstvenih standarda, no Istarska županija nema prostora ni mogućnosti sanirati obveze bolnice čiji je proračun veći od županijskog. Prema riječima župana Jakovčića, tijekom sanacije ne bi trebalo doći do ukidanja pojedinih odjela ili djelatnosti, za što je usmeno jamstvo dao i ministar zdravlja.

Sanacija stare Opće bolnice, neće dovesti u pitanje obećanu izgradnju nove bolnice, čak što više rad na jednoj, umjesto na dvije lokacije, utjecati će na racionalizaciju budućeg poslovanja.

Kako je priopćeno prilikom nedavnog susreta istarskog izaslanstva s ministrom Rajkom Ostojićem, izdavanje jamstva za izgradnju nove Opće bolnice u Puli u iznosu od 300 milijuna kuna, za što je prihvaćena najpovoljnija ponuda kreditnih sredstava Erste banke, u zakonskoj je proceduri te se očekuje skoro potvrđivanje od strane Vlade Republike Hrvatske. Također uskoro će se uputiti u zakonom propisanu proceduru izdavanje jamstva za preostalih 300 milijuna kuna koja je osigurao HBOR.