HRVATSKA MISIJA U UN-U

Vlada demantira smjenu Nevena Jurice

03.06.2009 u 21:19

Bionic
Reading

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija demantiralo je u srijedu novinsko izvješće da hrvatska Vlada smjenjuje hrvatskog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima Nevena Juricu

'S obzirom na njegovo zdravstveno stanje i da je na bolovanju još ne razgovaramo o tome', rekao je Hini glasnogovornik MVPEI-ja Mario Dragun.

Dragun je tako demantirao izvješće Jutarnjeg lista koji u broju od četvrtka pozivajući se na visokog vladinog dužnosnika piše da je hrvatska Vlada odlučila u vrlo kratkom roku, 'službeno zbog lošeg zdravstvenog stanja', zamijeniti šefa misije RH pri UN-u u New Yorku Nevena Juricu.

Juričinim dvomjesečnim izbivanjem zbog zdravstvenog stanja stvoren je, objavio je Jutarnji, diplomatski vakuum na važnom mjestu kojega valja što prije popuniti te hrvatska Vlada užurbano razmišlja o nasljedniku. Navodno bi zamjena Jurice predstavljala odgovor Vlade na sve učestalije pritužbe iz sjedišta UN-a na ozbiljne probleme u radu različitih diplomatskih tijela u proteklih dva mjeseca, zbog Jurične odsutnosti u funkciji šefa Misije države članice Vijeća sigurnosti.

Jurica se još od travnja nalazi na bolničkom liječenju u Zagrebu nakon što mu je, kako navodi Jutarnji list, dijagnosticirano plućno krvarenje. No neslužbene informacije upućuju na to da Juričino stanje i nije tako ozbiljno. Stoga se nameće zaključak da je Juričina bolest alibi za njegovu smjenu. Zbog specifične pozicije zemlje članice Vijeća sigurnosti UN-a, izostanak hrvatskog šefa Misije stvorio je problem na dvije razine.

Miomir Žužul

Prva razina je bilateralna diplomatska komunikacija hrvatskog predstavništva u UN-u. Druga razina našeg problema u UN-u je to što je Hrvatska trenutačno članica Vijeća sigurnosti. Jurica zbog toga ima čitav niz obveza u različitim tijelima organizacije.

Vlada u Zagrebu, doznaje Jutarnji, užurbano razmišlja o nasljedniku. Zasad se, umjesto Jurice, spominje čitav niz imena. Među njima je i Miomir Žužul, nekadašnji šef Ministarstva vanjskih poslova, kojeg se Sanader nakon poznatih korupcijskih afera Imostroj i Bechtel morao odreći.

Žužul se, uz povremeno lobiranje, bavi organiziranjem vlastitog sveučilišta u Dubrovniku. On kaže da i ne pomišlja na povratak u diplomaciju, ali neki dobro obaviješteni izvori tvrde da to ipak želi.

Bianca Matković


Spominju se i Mario Nobilo, sadašnji šef multilaterale u Ministarstvu vanjskih poslova, Darko Bekić, dugogodišnji veleposlanik pri OESS-u u Beču i UN-u u Ženevi, zatim Vladimir Matek, sa sličnim profesionalnim iskustvom i konačno Vladimir Drobnjak, trenutačno glavni pregovarač s Europskom unijom i nekadašnji šef Misije u UN-u. Oni su, prema mišljenju profesije, najprikladniji izbor za takav posao. Spominje se i mogućnost da u izbor uđe i Ranko Vilović, Juričin zamjenik.

Poznato je da Sanader želi svog čovjeka u New Yorku. Da se umjesto političke podobnosti traži diplomatsko iskustvo i mudrost, Jurica ne bi ni bio imenovan na tu dužnost. Od spomenute petorice diplomata nitko nije blizak HDZ-u, a ni Sanaderu. Po toj logici, koju ne treba potpuno isključiti, u New Yorku bi mogla najprije završiti Bianca Matković, državna tajnica u MVP-u, osoba od najvećeg premijerova povjerenja.