NE KREĆITE NA PUT!

Stiže obilje snijega i hladnoće do -12

07.12.2012 u 09:35

Bionic
Reading

Petak i dani vikenda cijeloj će Hrvatskoj donijeti zahlađenje, oblake i obilne oborine – na kopnu i ponegdje na sjevernom Jadranu snijeg i susnježicu, a na srednjem i južnom Jadranu kišu. Ako ne morate, ne krećite na putovanja, jer će biti problema u prometu, savjetuju prognostičari

U petak će na Jadranu jutro biti pretežno sunčano uz slabu do umjerenu buru dok će u unutrašnjosti ipak biti više oblaka, ponegdje i magle, a vjetar će biti slab promjenjiva smjera. Naoblaka će se unutrašnjosti sredinom dana smanjiti pa će sredina dana u unutrašnjosti biti djelomice sunčana. Za to vrijeme nad Jadran će sa zapada stići nova fronta koja će donijeti naoblačenje, a zatim i oborine. Oborine će najprije zahvatiti sjeverni Jadran, a zatim se krajem dana proširiti na cijelu Hrvatsku. U unutrašnjosti će zapuhati slab do umjeren jugoistočnjak, a na Jadranu jugo koje će krajem dana ojačati pa će u noći na subotu biti jako , a na otvorenom moru i olujno. Navečer i u noći na subotu na Jadranu će pasti obilna kiša, a na obali sjevernog Jadrana je moguća i susnježica pa čak i snijeg. U unutrašnjosti, posebice u sjeverozapadno dijelu te Gorskom kotaru, past će obilan snijeg koji će mnoge razveseliti, ali i otežavati promet motornih vozila. Jutarnje temperature zraka u unutrašnjosti će biti uglavnom od -7 do -2, a na Jadranu od 0 do 5°C. Najviše dnevne kretat će se od -1 do 3°C u unutrašnjosti te od 6 do 11°C na Jadranu.

U subotu će u unutrašnjosti snijeg nastaviti padati gotovo cijeli dan, a na Jadranu će kiša polako prestajati od sjevernog prema južnom dijelu. U srednjoj i južnoj Dalmaciji ujutro su mogući pljuskovi praćeni grmljavinom. U unutrašnjosti će zapuhati umjeren do jak sjeveroistočnjak, a na sjevernom Jadranu jaka do olujna bura, ponegdje i s orkanskim udarima, dok će na srednjem i južnom Jadranu zapuhati jak sjeverozapadnjak. Krajem dana oborine će prestati, a na Jadranu i zaleđu Dalmacije će se djelomice razvedriti. U noći na nedjelju i tijekom nedjeljnog jutra će se postepeno razvedravati i u ostalim krajevima Hrvatske. Jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti će biti uglavnom od -4 do 0, a od na Jadranu 1 na sjevernom do 9°C na južnom. Najviše dnevne temperature zraka u unutrašnjosti će iznositi uglavnom od -4 do 1, a na Jadranu od 2 na sjevernom do 13°C na južnom.

Hladni zrak sa sjevera u kombinaciji s vedrinom sniziti će temperaturu zraka u cijeloj Hrvatskoj, pa će u nedjelju jutarnje temperature zraka u unutrašnjosti biti uglavnom između -7 u kontinentalnom dijelu do -12°C u Gorskom kotaru i Lici. Na sjevernom i djelu srednjeg Jadrana jutarnje temperature zraka će se na obali spustiti ispod nule i biti oko -1°C, dok će na južnom Jadranu biti između 1 i 4°C. Stoga treba pripaziti na probleme koje nam niske temperature donose u prometu i negrijanim prostorima. U cijeloj Hrvatskoj će prevladavati pretežno sunčano. U unutrašnjosti će puhati umjeren vjetar sjevernih smjerova, dok će na cijelom Jadranu puhati jaka bura i tramontana. Najviše dnevne temperature zraka u unutrašnjosti će iznositi od -6 do -2, a na Jadranu od 1 do 6°C.

U ponedjeljak ujutro nas očekuju temperature zraka slične prethodnom danu, ali još malo niže. U cijeloj Hrvatskoj zapuhat će slab do umjeren jugozapadnjak što će rezultirati rastom temperature zraka, posebice na Jadranu. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti će se kretati od -3 do -2, a na Jadranu od 5 do 9°C. Doći će do novog naoblačenja pa će u cijeloj Hrvatskoj prevladavati djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom, ali i povremenim oborinama i to uglavnom na Jadranu gdje će padati kiša, te u Lici i Gorskom kotaru gdje će padati snijeg.

Za daljnju prognozu i razvoj vremenske situacije trebat će još pričekati.

Za detaljniju prognozu kliknite na ovaj link.