SABOR O ZASTUPLJENOSTI ŽENA

'Zar vam ja izgledam kao mrzitelj žena?'

04.12.2012 u 15:45

Bionic
Reading

U popodnevnim satima saborski su zastupnici raspravili i o nedavanju vjerodostojnog tumačenja članka 15. stavka 2. Zakona o ravnopravnosti spolova, koji govori o zastupljenosti žena na izbornim listama. Tumačenje je zatražila Nansi Tireli iz Hrvatskih laburista, no Vlada je kazala da je zakon po tom pitanju jasan

Naime, Zakon o ravnopravnosti spolova jasno kaže da su 'u cilju provedbe stavka 1. ovoga članka političke stranke i drugi ovlašteni predlagatelji pri utvrđivanju izbornih lista dužni su uvoditi posebne mjere na način da zastupljenost muškaraca i žena na listama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, članova u predstavnička tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i članova u Europski parlament ne bude osjetno neuravnotežena, sukladno članku 12. stavku 3. ovoga Zakona', te da se 'postupno povećanje podzastupljenog spola (op.a. do 40 posto) mora postići najkasnije prigodom provedbe trećih redovitih izbora od dana stupanja na snagu ovoga Zakona.'

No, s obzirom na to da je zakon donesen 2008, Nansi Tireli iz Hrvatskih laburista nije bilo jasno koji to kriteriji i praksa opravdavaju da se zastupljenost od 40 posto počne primjenjivati tek nakon 2019.

'S obzirom da je zakon donesen 2008. godine logičko je razmišljanje da su treći izborni ciklus lokalni izbori 2013. godine. Međutim, pod ovim se trećim izbornim ciklusom podrazumijevaju samo izbori za parlament, što svakako smatram da opet nije dobro jer prilikom utvrđivanja i predlaganja liste kandidata, odnosno kandidatkinja za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, za izbor članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, kao i za izbor članova u Europski parlament političke stranke i drugi ovlašteni predlagatelji dužni su poštivati načelo ravnopravnosti spolova i voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca na izbornim listama', kazala je Tireli.

Stoga je zaključila da je Zakon o ravnopravnosti spolova primjer da jedno govorimo, a drugo odrađujemo u praksi. 'Ispada da su žene našem društvu dobre i potrebne onda kada treba volontirati u raznoraznim udrugama, kada treba kuhati, kada treba biti na pijedestalu, ali kada treba participirati u političkoj vlasti, kada treba participirati u donošenju odluka koje se tiču naše svakodnevice onda žene baš i nisu nešto poželjne. Žalosno je i to što žene koje jesu u Saboru zaborave na tu borbu žena za njihova prava, i možda je to ono što najviše zasmeta i ono što najviše boli', kazala je Tireli, spočitnuvši vladajućima da su dok su bili u oporbi tražili da treći izborni ciklus bude 2013.


Zastupnici Laburista replicirao je i HDSSB-ov Dražen Đurović, koji je kazao da se treba suočiti i s realnošću da se u ruralnim sredinama je mogu sastaviti 'realne kvalitetne liste u kojima bi bilo 40 posto zastupljene žene.'

'To je jednostavno hrvatska realnost. To nije pitanje voljenja ili nevoljenja. Ili možete biti u situaciji da vi nasilno popunjavate svoje liste samo zbog toga da bi se na njima našle žene. Ali vi time ne činite ništa, pa to nije kvaliteta što ćete vi uspjeti staviti od 13 mjesta šest imena i prezimena osoba koje su ženskog spola. Pa budimo realni', kazao je Đurović, zbog čega je uznemirio i redove HDZ-a.

'Uvrijedili ste sve nas saborske zastupnice, potpredsjednicu Sabora i sve žene. Zbog čega, kolega, ne bi bila kvalitetna lista na kojoj se nalazi 40 ili 60 posto žena ili kompletno sve žene? Oprostite, molim vas da se ispričate svim ženama u Hrvatskoj', reagirala je HDZ-ov Đurđica Sumrak.

HDSSB-ovcu je odgovorila i Tireli. 'Mi u Hrvatskoj imamo svu silu projekata, strategija, podzakonskih akata gdje pokušavamo te žene u ruralnim sredinama aktivirati, ali ako im ovako već u startu zakidamo njihova prava onda se postavlja pitanje što će one i kako će i kamo će', kazala je Tireli, dodavši da je pripremila i statistike i argumente zbog HDSSB-ovog Zorana Vinkovića

Stoga nije dugo trebalo i da se on javi za komentar. 'Ne vjerujem da je kolegica Tireli vidovita, da je prorok, da se bavi crnom magijom i da zna što ću ja govoriti u ime kluba. Je l' vam ja, kolegice, sličim na mrzitelja žena? Ja mislim naprotiv!', rekao je Vinković.

Da je jedno mislila 2008. kada je bila u Vladi, a danas misli nešto drugo, priznala je HDZ-ova Jadranka Kosor, koja se također zauzela da se precizira točan rok do kada se na listama moram naći 40 posto žena.

'Većina političara, a kažem i neke političarke, zapravo misle da je biti političar nešto što je osiguran prostor za muškarce, da je to posao muškaraca, i da ga oni mogu najbolje obavljati i da upravo tamo gdje je moć i novac moraju zapravo odlučivati muškarci. Jer bez obzira što kao političarka radiš tijekom svoga života, uvijek dođe trenutak kad ti netko, pa i od vlastitih kolega, kaže da se zapravo ideš baviti doma kuhačom, kuhinjom, loncem, poklopcem, da to činiš s viklerima na glavi i da se zapravo u najboljem slučaju možeš baviti obitelji i djecom i u političkom prostoru', požalila se Kosor

Vladu, ali i Odbor za zakonodavstvo koji smatra da ne treba vjerodostojno tumačenje odredba Zakona o ravnopravnosti spolova, u ime SDP-a branila je Ingrid Antičević Marinović.

'Sada idu lokalni izbori, a zašto treba uopće čekati izmjenu ovog zakona? Tko brani kojoj političkoj stranci da stavi 52 posto žena na svojoj listi? Pokažimo se tu, a ne prebacivanjem loptice i zazivanjem ovakvog ili onakvog tumačenja da bi imali nekakvu papirnatu pobjedu', kazala je SDP-ovka.

Međutim intencije Hrvatskih laburista podržao je HDSSB, čijeg su Zorana Vinkovića mučila i neka druga pitanja. 'Da li je sama osuda za žene ako u Zakonu o ravnopravnosti spolova stoji upravo da su žene podzastupljeni spol? Koliko se sjećam upravo taj naziv su tražile žene. Dakle, nisu muškarci bili ti koji su rekli da su žene podzastupljeni spol nego upravo žene. Dakle, ja ne smatram da su žene podzastupljeni spol jer to je i suprotno odredbama Ustava. Upravo su ravnopravan spol', kazao je Vinković.

Kazao je da je osobno protiv postotaka jer se onda žene mogu zapitati jesu li na listama zbog tih 40 posto ili zato što stvarno mogu posao obaviti bolje od muškaraca. Upitao je što je s kvotama za starije ili za mlade.

Što je, dame i gospodo zastupnici iz Kukuriku koalicije, s još jednom vrstom da ga nazovem tako spola, LGBT osobama, gdje su one zakonu? Ako piše da su svi pred zakonom jednaki, tada ja predlažem, bez fige u džepu, da odredimo kvotu na stranačkim listama i za takve osobe. S tim da mi na HDSSB-ovoj listi nećemo imati takve osobe, to odgovorno tvrdim, jer smo konzervativna stranka, hrvatska stranka proeuropski orijentirana, i to je to', zaključio je Vinković

HDSSB-ovcu je odgovorila Nansi Tireli. 'Podzastupljeni spol u RH po popisu stanovništva ste, nažalost, vi muškarci, ne žene. Žena ima 51 posto u odnosu na 49 posto. Dakle, žena ima više nego muškaraca u Hrvatskoj i upravo zbog toga se aktualiziraju tu i tamo ovakva pitanja', kazala je Tireli.

Odbijanje vjerodostojnog tumačenja u ime HDZ-a nije mogla podržati ni Ana Lovrin. 'Dok sam bila mlađa, jako mi je smetalo da se ne nađe žena na listi samo zato što je žena. Ali s vremenom shvaćate da su svima koji su u slabijoj društvenoj poziciji, da je potrebna određena pozitivna diskriminacija, pa tako i ženama koje često u tradicionalnom muškom okruženju ne dolaze ni u prigodu da pokažu ono za što su sposobne i što znaju i čime bi se mogle baviti. I stoga im je potreban određeni poticaj', kazala je Lovrin