ČEDO PRODANOVIĆ:

'Naravno da će služiti kaznu u Hrvatskoj, ako će služiti'

14.11.2012 u 15:49

Bionic
Reading

Čedo Prodanović, odvjetnik Radimira Čačića, u izjavi za novinare rekao je kako je drugostupanjska presuda suda u Kapošvaru vrlo neočekivana te potvrdio da nemaju pravo žalbe. Također, kazao je da Čačić, prema presudi, mora odležati godinu dana i 10 mjeseci, ali da postoji mogućnost da ga se pusti nakon polovice izvršene kazne

Prodanović je iznenađen i brzinom kojom je donesena drugostupanjska presuda u Mađarskoj jer, podsjetimo, prvostupanjska presuda donesena je u lipnju, a već pet mjeseci kasnije odluka je pala i na drugostupanjskom sudu.

Također smatra neobičnim da je pravomoćna kazna postrožena, jer, kako tvrdi, kolege u Mađarskoj su ga uvjerili da drugostupanjske kazne obično budu ili blaže ili ostaju iste.

'Umjesto uvjetne osude, ostala je bezuvjetna, što je apsolutno neočekivano. Kada smo bili u Mađarskoj, na više strana raspitivali smo se kakva je kaznena politika za takve događaje i rekli su da su pretežno uvjetne osude, a posebno su nas uvjeravali da ako prvostupanjska presuda bude uvjetna,  gotovo je izlišna mogućnost da sud preinači kaznu u bezuvjetnu. Tako da moram priznati da je to za mene veliko iznenađenje', rekao je Prodanović dodajući da ne može puno više reći dok ne vidi presudu i ne razgovara s mađarskim odvjetnikom koji je bio na raspravi.

Na pitanje novinara hoće li pristati na mogućnost koju je dao mađarski sud da se kazna služi u Hrvatskoj, Prodanović je odgovorio potvrdno.

'Pa naravno da ćemo prihvatiti, ali ja ne mogu sada u ime gospodina Čačića govoriti. Mislim, pitanje je tako koncipirano da vam moram odgovoriti da ne kažem nešto drugo nego - naravno da će služiti u Hrvatskoj, ako će služiti. Možda postoji još neka mogućnost, mada sada, koliko ja znam, s obzirom na to da je presuda pravomoćna, arsenal poteza relativno je reduciran', rekao je odvjetnik.

'Žalba gospodina Zemcznika, koju je pisao u ime gospodina Čačića, sada je odbijena, a prihvaćena je žalba tužioca', dodao je Prodanović. Na upit postoje li izvanredni pravni lijekovi, odvjetnik je rekao da po onome što mu je SMS-om javio odvjetnik Zemcznik, 'ovaj čas ne postoji lijek koji bi mogao odgoditi izvršenje'. Precizirao je da je riječ o bezuvjetnoj kazni od godinu dana i 10 mjeseci, uz navodnu mogućnost da se nakon pola kazne daljnje izvršenje ukine i pretvori u uvjetnu osudu.

Upitan može li povući neke paralele između suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu u aferi Ina - Mol i presude Radimiru Čačiću, Prodanović odgovara: 'U smislu? Da se vode u isto vrijeme u dvije države? Ne znam, ja neću spekulirati. Ponavljam: ova presuda je apsolutno iznenađenje.'