REPORTAŽA IZ MEĐIMURJA

Drava nam je odnesla sve za kaj smo se mučili celi život!

07.11.2012 u 09:13

Bionic
Reading

Među onima koji su najteže stradali u vodenoj bujici svakako su mještani Pušćina i Kuršanca. Srećom po mještane Kuršanca, s lijeve strane njihovog mjesta nema kuća, pa nisu poplavljene. Nasip u Pušćinama je popustio i cijela lijeva polovica Pušćina našla se pod vodom. Mještani su žalili za svojom imovinom i prozivali nadležne što nisu na vrijeme poduzeli potrebne mjere da šteta bude manja

Stanje u Kuršancu se oko 22 sata malo stabiliziralo, iako je i tamo prijetilo da će se voda preliti preko ceste, čime bi i Kuršanec bio pod vodom. 'Prvo smo pomagali u Pušćinama, pa smo došli ovdje. Voda je brzo napredovala, no uključili smo se svi u akciju i nadamo se da će izdržati', kazao je za eVarazdin Danijel Valjak iz DVD-a Gornji Kuršanec.

Začepljen nasip kod Virje Otoka

Rekordni vodeni val na rijeci Dravi polako napušta područje Varaždinske županije i kreće se dalje rijekom prema susjednoj Koprivničko-križevačkoj županiji. Očekuje se da tamo neće biti toliko problema kao u sjeverozapadnom dijelu naše županije, jer su Hrvatske vode i HEP kroz akumulacijska jezera i hidroelektrane uspjeli smanjiti protok vode. U međuvremenu, voda se polako povlači s područja Virje Otoka i Lovrečan Otoka, koji su prvi bili na udaru vodenog vala. Tijekom noći interventna ekipa Hrvatskih voda uspjela je začepiti rupu na nasipu kod Virje Otoka. Akcija je trajala čak sedam sati i uspješno je okončana oko 3 sata ujutro. Na području Virje Otoka, Lovrečan Otoka i Vratno Otoka poplavljeno je više od 100 kuća, a više od 300 ljudi moralo je napustiti svoje domove zbog poplave.

Nedaleko od njega novinari eVarazdina su naletjeli na Borisa Kaniškog, čija kuća je tik do ceste i zasigurno bi nastradala da je voda prešla cestu.

'Bilo je stvarno grdo, u jednom trenutku je već voda došla do prvih vreća. Srećom, voda polagano opada, ali ne bu se mirno spalo', kazao je Boris.
U Pušćinama je situacija znatno gora, cijela lijeva polovica mjesta je poplavljena. Pogon tvornice Bernarda je gotovo cijeli okružen vodom, a iako ne raste, voda i dalje prodire svojim putovima.

U akciji spašavanja je sudjelovalo gotovo tridesetak volonterskih društava iz svih dijelova Međimurja, možda i oko 500 vatrogasaca, koji su uz mještane sudjelovali u obrani mjesta.

'Nevjerojatno, cijeli dan voda je nadirala, ali kao da nikog nije bilo briga, dok nije došla doslovno do grla. Mi u Međimurju, kak' da nismo u Hrvatskoj', rekli su revoltirani Pušćinćani.

'Voda je došla jako brzo, gotovo u trenu, ne možete vjerovati', ispričao je gospodin srednjih godina, koji je sa suprugom dovezen u čamcu.

'Ja sam u šoku, jedva smo ponijeli ono najnužnije, no toliko toga je još ostalo', gotovo kroz suze kazala je supruga, koja je uspjela ponijeti tek jedan kofer.

A koliko je voda brzo nadirala, svjedoči i činjenica da brojne obitelji nisu niti stigle izaći iz kuća. Novinari eVarazdina su svjedočili i spašavanju mlađeg bračnog para i njihovih šestomjesečnih blizanaca.

'Uh, ovo je najgore dosad. Drava je nekad često prijetila, no ovako nije poplavilo niti 1964. godine', kazala je Slava.

Njezina kolegica Mirjana bila je ljuta na dežurne službe. 'Dva dana se o tome pripovedalo, a niko nije ništa napravil, i svi su na kraju bili nespremni. Drava nam je odnesla sve za kaj smo se mučili celi život!', požalio se jedan stariji mještanin na rubu plača.

Iako se tek treba procijeniti preciznije, materijalna šteta u Puščinama zasigurno je vrlo velika. Solidarnost mještana pokazala se na djelu, uz brojne volontere, vatrogasce i sve dežurne službe, voda se polako povlači. Izbjegnute su i ljudske žrtve, što je najvažnije.

Rijeka Drava, 'poremećena' brojim hidroregulacijama, pokazala je svoju pravu ćud, no mala je to utjeha za brojne mještane Pušćina i Kuršanca.