DRAMATIČNO U PUŠĆINAMA

Bujica poplavila stotinjak kuća

07.11.2012 u 08:56

Bionic
Reading

Vodena bujica noćas je poplavila stotinjak kuća u Pušćinama, međimurskom naselju smještenom nedaleko od mosta na Dravi uz desnu stranu prometnice Čakovec – Varaždin. To je najteže stradalo područje u Međimurskoj županiji, dok su u Varaždinskoj županiji poplavom najviše pogođeni Lovrečan Otok i Virje Otok, mjesta u općini Cestica

Upozorenje koje je mještanima Pušćina u utorak oko 17 sati stiglo iz Međimurske županije da prenesu stvari u gornje katove kuća- pokazalo se, nažalost, opravdanim. Zbog prelijevanja nasipa uz rijeku Dravu između naselja Gornji Hrašćan i Pušćine, voda je prodrla u podrumske i prizemne prostorije stotinjak obiteljskih kuća. Međutim, nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva, ali je stradala imovina, iako su ekipe vatrogasaca, Područnog ureda službe za zaštitu i spašavanje te Općine Nedelišće postavljale zečje nasipe i pomagale u spašavanju imovine.

Iako je situacija bila kritična i u Trnovcu te Gornjem Kuršancu, zbog čega je bila privremeno zatvorena državna cesta D-3 između Nedelišća i Gornjeg Kuršanca, tu ipak nije došlo do poplavljivanja kuća, a pola sata iza ponoći državna cesta D3 Čakovec-Varaždin otvorena je za sav promet, kao i državna cesta iz Nedelišća do Trnovca, ali je trnovečki granični prijelaz i dalje zatvoren. Posljedica je to početka opadanja vodostaja, tako da voda se na kritičnom dijelu prestala prelijevati preko nasipa.


Premda su iz Međimurske županije izvijestili da je situacija na Dravi nizvodno od varaždinskog mosta u Međimurju pod kontrolom te se ne očekuju veći problemi, iza dva sata za sav je promet bila zatvorena državna cesta D-20 između Donje Dubrave i Koprivnice. No, budući da se Drava tu izlila na nenaseljenom području, štete nije bilo.

'Ukoliko vodostaj nastavi padati, vatrogasci će danas početi s pražnjenjem podruma, dok će Hrvatske vode uklanjati vodu s poplavljenih područja', najavljuju iz Međimurske županije te dodaju da bi već mogle početi i s procjenom šteta koje će prema prvim podacima biti velike.

Štete uslijed poplava je bilo gotovo nemoguće izbjeći, smatraju u Hrvatskim vodama, obrazlažući to tisućugodišnjim vodostajem koji je dosad nezabilježen. Međutim, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić ipak je za sljedeću godinu najavio hitnu obnovu postojećih nasipa uz Dravu te izgradnju novih.