OSEBUJNI FRATAR IZ BAŠKE VODE

Javio se odbjegli svećenik: Tvrdi da će se očitovati o milijun eura

15.10.2012 u 07:54

Bionic
Reading

Nisam ni u kakvu bijegu i ne vučem sa sobom milijun eura. A nisam ni na nekakvoj jahti. U Hrvatskoj sam i uskoro ću javnosti predočiti pozadinu cijelog slučaja, ispričao je to u telefonskom razgovoru za Jutarnji list trenutno najtraženiji hrvatski svećenik, fra Šime Nimac. Taj donedavni župnik župe Bast-Baška Voda, koji je u rekordnom vremenu zasjeo na vrh medijske ljestvice pozornosti u Hrvatskoj zbog navodnih milijun eura koje je podigao sa župnog računa i pobjegao s djevojkom, nazvao je u redakciju Jutarnjeg u subotu navečer

Razgovarao je, navodi Jutarnji, mirno, sabrano i staloženo, bez trunke nervoze. Primarno je istaknuo da priča nema veze s onime zbog čega ga razvlače po medijima predstavljajući ga kao kriminalca te da je slučaj težak milijun eura nadasve kompleksan i zahtijeva širu elaboraciju. Iako su bili dogovorili susret, Nimac ga je odgodio pod izlikom da je trenutačno u razgovorima s odvjetnicima koje će upoznati sa svim detaljima slučaja.

Unatoč tome što fra Šime tvrdi da nije u bijegu te da nije ništa ukrao, svojim nadređenima nije se javio. Nitko ne zna gdje se nalazi, a novca kojim se trebala dograditi crkva nema na računu.

Iako i jučer u Franjevačkoj provinciji i Splitsko-dalmatinskoj nadbiskupiji nije bilo moguće doći do službenih informacija o odbjeglom fratru, Jutarnji neslužbeno doznaje da Crkva smatra da je fra Šime nelegalno prodao 43.000 četvornih metara zemljišta koji se nalaze na šetnici između Baške Vode i Baškog Polja za 23 eura po kvadratu. Nakon toga je milijun eura od prodaje zemljišta navodno podigao s računa u tri navrata.

'Prodao je župnu zemlju koja nije građevinsko zemljište, već se nalazi u zelenoj zoni. Po svemu sudeći nije sve bilo legalno, tako da se kupac vjerojatno neće moći uknjižiti na to zemljište', kažu iz Crkve.


Dodaju da je riječ o svećeniku pa zbog toga nitko nije vidio problem u tome da se diže novac jer se u Crkvi sve bazira na povjerenju. 'Svi su mislili da gradi crkvu. Tko bi pomislio da će zbrisati? I u našim krugovima se spominje da je nestao s nekom ženskom osobom. Nikome se nije javio i ne znamo gdje se nalazi. Razrješenje iz službe nije zatražio', kažu izvori iz Crkve.

Fra Šime Nimac rodom je iz Lišana. Odrastao je u mnogobrojnoj obitelji i rano je otišao iz sela. Mještani tvrde da je riječ o pristojnoj obitelji te da im je teško povjerovati da je ukrao novac.

U svim župama u kojima je bio župnik u rekordnom roku je postao popularan. Poznat je bio po svom osebujnom stilu. Vodio je računa o svom izgledu, a bio je iznimno popularan među ženama i djevojkama.

Osim Armanijevih i Bossovih odijela, skupih satova, mobitela i drugih modnih dodataka, fra Šime je i voznim parkom odudarao od načina života uvriježenog za svećenike. Iako fra Šimu Nimca njegovi dojučerašnji nadređeni nisu prijavili organima gonjenja, a sam tvrdi da nije ništa zgriješio, policija će danas početi s istraživanjem ovog nevjerojatnog slučaja.