DIVNA RANA JESEN

U utorak kiša, do petka sve toplije - do +27

01.10.2012 u 13:03

Bionic
Reading

Nakon promjenjivog kraja vikenda i prvih dana ovog tjedna, od utorka će u cijeloj Hrvatskoj biti sve sunčanije i toplije pa će do petka temperature porasti do 27 stupnjeva Celzijevih, najavljuju prognostičari

U utorak će u kopnenom području biti pretežno oblačno s povremenom kišom. U noći i prijepodne bit će mjestimičnih pljuskova s grmljavinom. Obilnija kiša moguća je u gorskim krajevima. Poslijepodne će kiše biti manje, a mjestimice su moguća i sunčana razdoblja. Puhat će slab do umjeren vjetar sjevernih smjerova. Jutarnja temperatura kretat će se od 13 do 18°C, a dnevna od 17 u gorskim, do 23°C u istočnim krajevima.

Na Jadranu će u noći i prijepodne u utorak biti pretežno oblačno mjestimice s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Obilnija kiša moguća je u Dalmaciji. Tijekom dana moguća su i kraća sunčana razdoblja. Zapuhat će slab do umjeren sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura kretat će se od 18 do 23°C, a najviša dnevna od 20 do 25°C.

U srijedu će u kopnenom području ujutro mjestimice biti kratkotrajne magle, a zatim djelomično sunčano i većinom suho. Vjetar će biti slab. Jutarnja temperatura bit će od 8 do 13°C, a najviša od 17 do 22°C.

Na Jadranu će u srijedu biti djelomično sunčano, ujutro ponegdje uz slabu do umjerenu buru, a tijekom dana slab do umjeren sjeverozapadnjak. Jutarnje temperature bit će od 16 do 21°C, a najviše dnevne između 22 i 26°C.

U četvrtak će u cijeloj zemlji biti suho i djelomično sunčano. U unutrašnjosti i na Jadranu zapuhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak. U unutrašnjosti će biti djelomično, a na Jadranu pretežno sunčano. U kopnenom području ujutro će mjestimice biti magle. Jutarnje temperature kretat će se od 8 do 13°C, na Jadranu 15 do 20°C, a najviše dnevne u većem dijelu Hrvatske od 20 do 26°C.

U petak se nastavlja suho i ugodno toplo vrijeme s dosta sunca. Puhat će povremeno umjereni južni vjetrovi. Najviše dnevne temperature bit će od 21 do 27°C.

Za vikend postoji mogućnost promjene vremena. Prognostičke karte ukazuju na spuštanje hladnijeg i vlažnijeg zraka prema Hrvatskoj, što bi moglo donijeti porast naoblake i mjestimičnu kišu tijekom vikenda. U slučaju kiše temperatura će biti u padu, no neki izračuni daju mogućnost da će pogoršanje našu zemlju samo okrznuti. U tom slučaju promjena će biti manje izražena. Pouzdanija prognoza za vikend bit će poznata u narednim danima, rekao je predsjednik udruge Crometeo Kristijan Božarov.

Zanimljivosti

3. listopada 1868. godine u Zagrebu je izmjerena temperatura zraka 31°C.
6. listopada 1936. godine zabilježeno je najranije padanje snijega u Zagrebu.

Pretposljednji dan rujna obilježili su vrućina i temperaturni rekord u Dalmaciji. U subotu je najviša dnevna temperatura na postaji Marjan iznosila 30°C. Dosad je najtoplije 29. rujna bilo prošle godine, kada je mjereno 28,9°C. Još je zanimljiviji podatak da je u subotu zabilježen najkasniji vrući dan u godini (najviša dnevna temperatura je jednaka ili veća od 30°C). Dosad je taj rekord držala 1985. godina, kada je 26. rujna izmjereno točno 30°C.