ZAGREB NA INTENZIVNOJ NJEZI

Skupština odbila rebalans proračuna

27.09.2012 u 17:42

Bionic
Reading

Rebalans zagrebačkog proračuna sasvim očekivano nije prošao, a Slavko Kojić, gradski šef financija poslat će novu verziju za sljedeću sjednicu Skupštine zakazanu za konac listopada, ali će istovremeno tražiti i tumačenje Ministarstva uprave zbog, prema njegovu mišljenju, eklatantnog kršenja Zakona o proračunu

Rebalans je odbijen bez ijednog glasa 'za' pa će grad i dalje funkcionirati na mjerama privremenog financiranja

'Čini se kao da je Grad Zagreb stalno u intenzivnoj njezi, priključen na privremene mjere', kazao je Kojić.

Prvi gradski financijaš drži da je rebalans potreban zbog smanjenja proračunskih prihoda, prije svega, smanjenja komunalnog doprinosa, zbog propisa vezanih za decentralizirane funkcije, kao i zbog 118 milijuna kuna 'ilegalno' doznačenih Zagrebačkom holdingu.

Također je istaknuo da nije mogao prihvatiti uvjet da u rebalans uvrsti 337 milijuna kuna za decentralizirane funkcije, jer to nije ni knjiženo kao prihod Grada, već kao obveza te uvjet za pokrivanjem gubitaka.

Igor Rađenović (SDP) je ustvrdio da se prihodi više-manje ostvaruju, ali da nisu zadovoljni rashodima, jer se smanjuje komunalni doprinos, a taj se namjenski prihod istodobno troši gdje ne treba, za Cvjetni i fontane.

'Ne želimo više sudjelovati u sukobu Gradske skupštine i izvršne vlasti', zaključila je Danira Bilić (HDZ) i navela da zato ne žele podržati rebalans.

Skupština je većinom glasova prihvatila izvješće o izvršenju gradskog proračuna za 2011. s rashodima 145 milijuna kuna većima od prihoda. Za razliku od navedenog, zastupnici su odbili prijedlog polugodišnjeg proračuna za 2012., jer je pun nepravilnosti u trošenju sredstava.