PREVIŠE OKRATOKSINA

S polica povučene opasne dječje kašice

27.09.2012 u 10:59

Bionic
Reading

Ministarstvo poljoprivrede, preko kojeg u Hrvatsku stižu hitne poruke EU RASFF-a - sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje - obavijestilo je potrošače o povlačenju i opozivu s tržišta Bio dječje kašice/pahuljica od tri vrste žitarica (Bio – Babybrei 3- Korn), oznake lota: R11171, roka trajanja do 25. travnja 2013., proizvođača Holle baby food GmbH

Proizvod se povlači zbog osnovane sumnje u zdravstvenu ispravnost jer je analiza u državnom laboratoriju za kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane u Luksemburgu pokazala da količina okratoksina A (OTA) u iznosu od 1,1 µg/kg daleko premašuje najveću dopuštenu količinu od 0,5 µg/kg.

+Uzimajući u obzir navedene rezultate istraživanja te rezultate laboratorijskog ispitivanja predmetnog proizvoda, utvrđena količina okratoksina A (OTA) može imati negativan utjecaj na zdravlje ciljane potrošačke populacije - djece, zbog njihove male tjelesne mase+, stoji u obavijesti Ministarstva.

Uvoznik u Hrvatsku, tvrtka Biovega d.o.o. je, napominju, po zaprimljenoj obavijesti od dobavljača Holle baby food GmbH poduzela dobrovoljne mjere povlačenja proizvoda s tržišta i opoziva od strane potrošača, piše Novi list.

Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja je dana 24. rujna 2012. godine utvrdila kako je tvrtka Biovega d.o.o. temeljem zaprimljene obavijesti od svog dobavljača povukla predmetnu hranu s tržišta u svoje skladište.