MINISTROV ODGOVOR

'Maloljetni dragovoljci već su u zakonu'

25.09.2012 u 09:02

Bionic
Reading

Nakon najave zadarske podružnice Udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Hrvatske (UMDDRH) da će 10. listopada prosvjedovati na Markovu trgu u Zagrebu zahtijevajući da maloljetni branitelji, kao posebna skupina, budu inkorporirani u Zakon o pravima hrvatskih branitelja, na upit tportala očitovalo se i Ministarstvo branitelja. Tvrde kako je 'međuresorna radna skupina zadužena za izmjene i dopune zakona uzela u razmatranje sve prijedloge zakona i iznesene zahtjeve'

'Konačan prijedlog izmjena i dopuna Zakona o pravima hrvatskih branitelja nije gotov, pa se stoga svi prijedlozi i primjedbe na radni materijal pomno proučavaju te će isti po završetku biti objavljen na internetskim stranicama Ministarstva. Do tada ne bi trebali prejudicirati', stoji u odgovoru iz kabineta ministra branitelja Predraga Matića

Zadarska podružnica Udruge maloljetnih dragovoljaca podsjetila je kako već godinama pokušavaju ostvariti svoja prava kroz važeći zakonski akt, pa su predstavnici udruge nekoliko puta bili pred saborskim odborima te se obraćali predsjedniku Ivi Josipoviću i hrvatskoj Vladi. Kad su 'iscrpili sve zakonske mogućnosti', odlučili su se na prosvjed.

'Važeća odredba članka 2. stavak 4. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, propisuje priznavanje statusa hrvatskog dragovoljca iz Domovinskog rata hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u obrani suvereniteta Republike Hrvatske najmanje 100 dana u razdoblju od 5. kolovoza 1990. do 15. siječnja 1992. godine, ukoliko nisu imali obvezu sudjelovanja u pričuvnom sastavu ili nisu regulirali obvezu služenja vojnog roka', pojašnjavaju u Ministarstvu branitelja.

Po tome, 'svim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, koji ispunjavaju navedene uvjete, priznat je status hrvatskog dragovoljca iz Domovinskog rata, pa tako i onim hrvatskim braniteljima koji su u naznačenom vremenu sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske bili maloljetnici'.

Iz kabineta ministra Matića još se i pozivaju na Pravilnik o utvrđivanju postotka oštećenja organizma HRVI iz Domovinskog rata kojim je, među ostalim, 'predviđeno da se hrvatskom branitelju koji je u vrijeme Domovinskog rata kao maloljetnik bio izložen teškim životnim uvjetima i zbog toga je nastupilo oštećenje organizma psihosomatskoga karaktera, postotak oštećenja organizma predviđen u Listi postotka oštećenja organizma, može se povećati za 10 ili 30 posto'.

Za isti postotak može se povećati postotak oštećenja organizma kod onih HRVI-ja koji su u vrijeme nastanka oštećenja organizma bili maloljetni, a kod kojih je zbog toga oštećenja nastupilo i psihosomatsko oštećenje najkasnije u roku jedne godine od nastanka oštećenja organizma, navode u Ministarstvu.

Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji ne odvaja skupine pripadnika hrvatskih branitelja niti se radi razlika. Slijedom toga, i hrvatski branitelji iz Domovinskog rata koji su kao maloljetni sudjelovali u obrani suvereniteta Republike Hrvatske mogu ostvariti sva invalidska i mirovinska te ostala prava iz važećeg Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji', zaključuju u Ministarstvu branitelja.