NEMA IH U ZAKONU

Maloljetni dragovoljci prosvjedom do uvrštenja u zakon

24.09.2012 u 16:58

Bionic
Reading

Zadarska podružnica Udruge maloljetnih dragovoljca Domovinskog rata Hrvatske (UMDDRH) najavila je za 10. listopada prosvjed na Markovu trgu u Zagrebu te zatražila prijem kod premijera Zorana Milanovića kako bi još jednom upozorila na činjenicu da maloljetni branitelji, kao posebna skupina, još uvijek nisu inkorporirani u Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata

Na prvom javnom prosvjedu maloljetni hrvatski branitelji žele upozoriti kako već godinama ne uspijevaju ostvariti svoja zakonska prava, iako su se nekoliko puta obraćali Hrvatskom saboru, predsjedniku Republike i Vladi, no bez rezultata.

Zahtjev za izmjene i dopune Zakona o pravima hrvatskih braniteljima kojim bi bili obuhvaćeni i maloljetni dragovoljci našao se pet puta pred Saborskim odborom za ratne veterane, jednom i pred Saborskim odborom za ljudska prava, no bez uspjeha.

'U studenom 2010. godine obratili smo se i predsjedniku Ivi Josipoviću, želeći objasniti apsurdnu zakonsku situaciju u kojoj se maloljetni hrvatski branitelji nalaze godinama i koju je potrebno ispraviti. Iz Ureda predsjednika nikada nismo dobili odgovor', stoji u najavi prosvjeda koju organizira zadarska podružnica udruge.

Navode i kako je aktualno Ministarstvo branitelja izradilo nacrt prijedloga izmjena i dopuna Zakona o pravima hrvatskih branitelja koji će uskoro krenuti u saborsku proceduru, a kojemu su također poslali svoje prijedloge, no ni u tim zakonskim izmjenama nisu spomenuti. Upozoravaju kako su 'iscrpili sve zakonske mogućnosti' te stoga kreću u prosvjed

'Kad smo 1991. godine – sa 13, 14, 15, 16 ili 17 godina, početkom agresije na Hrvatsku, stupili u oružane sukobe, nismo bili pošteđeni ratnih zadataka koji su nam bili postavljeni. Ratne strahote i stradavanja u raznim situacijama zajedno smo proživjeli sa svojim starijim suborcima. Imamo svu potrebnu dokumentaciju o sudjelovanju u Domovinskom ratu (MORH, MUP) u vremenu kada smo bili maloljetni. Kome danas smetamo? Koji su stvarni razlozi da maloljetni branitelji nisu kao posebna skupina inkorporirani u Zakon o pravima hrvatskih branitelja? Psihičke i fizičke posljedice ratovanja nosimo sami, a minimum što bi za nas trebala 'ponijeti' hrvatska država jest da nas prizna u Zakonu. Je li moguće da tražimo previše?' pitaju maloljetni branitelji.

Podsjećaju i kako su samo u obrani Vukovara sudjelovala 93 maloljetna branitelja, od kojih je 46 poginulo braneći grad, te da su maloljetni branitelji ratovali su na svim hrvatskim bojišnicama i sudjelovali u svim oslobodilačkim akcijama.

'Mi preživjeli pokušavamo sačuvati naše dostojanstvo i stoga pozivamo sve braniteljske udruge da 10. listopada dođu na Markov trg i da nam daju potporu u našim traženjima', zaključno najavljuju iz zadarskog UMDDRH-a.

Udruga raspolaže podacima po kojima je Hrvatsku branilo 3.200 dječaka – ratnika te upozorava kako su mnogi od njih 'na rubu egzistencije, bez posla i primanja jer društvo nije učinilo ništa za tu kategoriju braniteljske populacije'.

Na upit tportala da se očituje o zahtjevima maloljetnih dragovoljaca, odgovorilo je i Ministarstvo branitelja, a njihovu reakciju možete pročitati ovdje