JOSIP JURČEVIĆ VS. SAŠA BLAGUS

Uskoro kraj petogodišnjeg istjerivanja pravde o Jasenovcu

04.09.2012 u 15:47

Bionic
Reading

Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu 25. rujna bit će objavljena presuda Saši Blagusu, znanstveniku s Instituta Ruđer Bošković, kojega je povjesničar Josip Jurčević tužio za klevetu zbog teksta objavljenog prije pet godina u Novom listu. Sutkinja Zorka Ćaćić Zagrajski odbila je na današnjem ročištu predložene svjedoke obrane te obustavila dalje izvođenje dokaza

Viši znanstveni suradnik na Institutu društvenih znanosti 'Ivo Pilar' i predavač suvremene svjetske i nacionalne povijesti na Hrvatskim studijima, Josip Jurčević tužio je Sašu Blagusa i Novi list, te zatražio od svakog po 70.000 kuna odštete na ime duševnih boli, zbog teksta 'Jurčević nije znanstvenik, već notorni manipulator i ideolog hrvatske inačice fašizma'. Blagus je taj tekst napisao ponukan Jurčevićevim reagiranjem u Novom listu na komentar Nikole Petkovića, objavljen također u riječkom dnevniku, u kojem je kritiziran Jurčevićev nastup u HTV-ovoj emisiji 'Piramida'.

Komentirajući slučaj pojave vrećica sa šećerom na kojima je bio lik Adolfa Hitlera te antisemitski vic, Jurčević je na HTV-u ustvrdio kako je tek riječ o neslanoj šali te tom prilikom Tita poistovjetio s Hitlerom

Slučaj je završio na sudu, jer je Jurčević smatrao, kako stoji u tužbi, da mu se Blagusovim člankom 'na najgrublji način vrijeđaju čast i dostojanstvo, javni ugled, te osobni i profesionalni integritet'. Održana su samo dva ročišta – u studenom prošle godine i danas.

Blagusov odvjetnik Luka Šušak predložio je danas saslušanje nekoliko svjedoka, uglavnom povjesničara, za koje je smatrao kako bi mogli stručno reći radi li se o kritikama Jurčevićevog znanstvenog rada ili kleveti na račun tužitelja, no sutkinja je to odbila.

Optuženi Blagus ipak je sudu predao svoj podnesak u kojem navodi kako je tužitelj prije pet godina 'svojim nastupom na HTV-u i skandaloznim tekstom u Novom listu grubo oklevetao, uvrijedio i omalovažio žrtve nacifašizma i domaće inačice istih – ustaša, poginule i žive antifašističke borce, sadašnje antifašiste, antifašističku borbu…'.

'Tužitelj svoj položaj u akademskoj zajednici i određenu društvenu klimu zlorabi u ideološke i dnevno-političke svrhe. Javno širi neznanstvene povijesno-revizionističke interpretacije događaja u Drugom svjetskom ratu i nakon njega na našim područjima te isto takve interpretacije NDH i ustaškog pokreta. Negira zločinački, koljački karakter NDH i širi neistinite tvrdnje o karakteru ustaških logora smrti, holokaustu nad Židovima i genocidu nad Srbima i Romima, antifašističkoj borbi i NOB te povijesnoj ličnosti Josipa Broza Tita', napisao je sudu Blagus.

Navodi i kako tužitelj 'negira da je namjena kompleksa jasenovačkih logora od samog osnivanja bila sistematska fizička eliminacije ljudi po etničkom principu te tvrdi da je u ustaškim logorima sve bilo po zakonu'.

'Tužitelj javno i opetovano tvrdi da je Republika Hrvatska zasnovana na zločinačkoj komunističkoj organizaciji ZAVNOH-u, čime postupa mimo Ustava RH i Kaznenog zakona, jer javno izlaže ruglu, preziru i grubom omalovažavanju Republiku Hrvatsku', zaključuje Saša Blagus.

Tužitelj Josip Jurčević danas se nije pojavio na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu.