IZMJENE ZAKONA

Vlada omogućava županima saborski mandat?

28.08.2012 u 09:37

Bionic
Reading

U Vladi, piše Novi list, ozbiljno razmišljaju o tome da i županima zakonski omoguće da istovremeno budu i saborski zastupnici, što je sada privilegija samo gradonačelnika i načelnika općina. Nakon što su županije zakonskim izmjenama 2001. godine prestale biti tijela državne uprave, nisu postojale pravne prepreke da se i županima dopusti konzumiranje zastupničkih mandata, ali se njihov status u tom smislu nije promijenio

Stoga u Ministarstvu uprave, doznaje Novi list, do lokalnih izbora u svibnju sljedeće godine namjeravaju promijeniti Zakon o izboru zastupnika kako bi novoizabrani župani mogli obnašati i dužnost zastupnika. Izuzetak bi ostao gradonačelnik Zagreba, u kojem su gradski uredi ujedno uredi državne uprave.

Drugim riječima, primjerice Zlatko Komadina, kojeg je SDP već istakao kao kandidata za primorsko-goranskog župana, mogao bi ostati u Saboru, a slično bi se moglo dogoditi i IDS-ovcu Damiru Kajinu, ukoliko uistinu ostvari ambicije i postane istarski župan.

Iako su se iz Hrvatske zajednice županija premijeru Zoranu Milanoviću već žalili zbog tog problema, ipak svi aktualni župani, koji su se morali 'odreći' saborskog mandata, ne gledaju blagonaklono na moguće izmjene.

'Ako župan ili gradonačelnik četiri dana tjedno trebaju biti u Saboru, ja se pitam kad rade svoj posao u lokalnoj samoupravi? Nije to logično. Zato je puno bolje da se i gradonačelnicima oduzme mogućnost da budu zastupnici nego da je dobiju i župani', kazao je za Novi list splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader.

Slično razmišlja i predsjednik HDSSB-a, župan Osječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić.

'Načelno nemam ništa protiv toga da se županima dopusti da budu zastupnici. Ali uvjeren sam da župani, kao i gradonačelnici većih gradova, ne mogu te dužnosti obnašati 'kako Bog zapovijeda' ako su istovremeno zastupnici. Nešto od toga mora trpjeti. Posla je toliko da ja, priznajem, ne bih bio u stanju kvalitetno raditi i u županiji i u Saboru, premda imam veliku radnu energiju. Plaću treba zaraditi', kaže Šišljagić