ORGANIZIRANIM GRUPAMA

Od iduće sezone naplata ulaza na Rastoke

21.08.2012 u 17:01

Bionic
Reading

Organizirane grupe, koje slunjske Rastoke dolaze razgledavati u sklopu aranžmana putničkih agencija, od iduće bi godine trebale plaćati ulaz. Nakon što godinama nisu imali gotovo nikakav financijski učinak od brojnih gostiju koji obilaze taj jedinstveni biser, u Slunju su napokon odlučili uvesti reda.

Po podacima Turističke zajednice grada Slunja samo na jednom ulazu godišnje se bilježi oko 150.000 posjeta. Osim što nema očekivanih ekonomskih rezultata, problem je i što samostalnim obilaskom turisti ne dobiju kvalitetne informacije o tom prostoru.

To bi se uskoro trebalo promijeniti. Zasad bi se naplata uvela samo za grupe, ali ne i pojedince. Time bi se na neki način zaštitili iznajmljivači soba i ostali turistički djelatnici bazirani na individualnim posjetima.

'To sam predlagao još prije tri godine i nije uspjelo. Ako novi pokušaj opet ne uspije, imat ćemo ovo sada, brojne turiste bez nadzora i loš opći dojam. Naplata ulaza bila bi simbolična. To bi na neki način bila ekorenta. Osim kvalitetnog obilaska uz pratnju vodiča, time bismo dobili i povratnu informaciju o tome tko nam dolazi, kakve su želje i potrebe naših gostiju', napominje inicijator ideje Darko Flanjak

Ujedno je i član radnog tijela o uvođenju naplate na Rastoke te vlasnik najvećeg ugostiteljskog objekta u Karlovačkoj županiji specijaliziranog upravo za prihvat organiziranih grupa.

'Rastoke imaju sve preduvjete da postanu nositelj turističke ponude u regiji. Uvođenjem naplate ulaza dugoročno bismo svi imali koristi', smatra Flanjak.

Nepoštivanje pravilnika

Nadzor bi provodila javna ustanova. Čitav je prijedlog još u razradi što je potvrdio i gradonačelnik Slunja Ivan Bogović. U svakom slučaju dobra volja postoji i sada se očekuju zakonski okviri.

Iako postoji pravilnik po kojem se Rastoke mogu razgledavati samo uz licencirane vodiče, u praksi je situacija bila posve drugačija, a provođenje nije imao tko kontrolirati. 'Nadamo se da će naplata ulaza zaživjeti od 1. siječnja. Taj bi se novac vraćao Rastokama stvaranjem bolje turističke ponude i promocije', rekla je Ivančica Cindrić iz Turističke zajednice grada Slunja.