Hrvatska NAPETO U KOALICIJI

Čačićev pomoćnik Lorencin našao se na dva vruća stolca

Savjet IDS-a u utorak, 14. kolovoza, najavio je referendum o pitanju energenata buduće Plomin 3. S obzirom da je IDS član vladajuće koalicije čiji prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić smatra da je propitivanje vrste energenata sada suvišno, ova inicijativa zazvučala je kao potres u koaliciji. SDP je putem neimenovanog izvora poručio preko Večernjeg lista da je referendum 'Jakovčićeva figa u džepu', a HNS-ova zastupnica Nada Turina nazvala je potez politikantskim. Činjenica jest da se IDS-ov visoki kadar Lorencin našao u vrlo nezgodno podvojenoj funkciji: sjedi i u Čačićevom ministarstvu i na čelu IDS-ova savjeta

Na nedavnom Savjetu IDS-a, koji uključuje potpredsjednike stranke, članove Predsjedništva te predsjednike gradskih, općinskih i zajednica podružnica, najavljen je referendum o pitanju energenata buduće TE Plomin 3. Riječ je o strateškom projektu Vlade, koji bi trebao za pogonsko gorivo koristiti uvezeni ugljen, a poznato je da se Istrani zalažu da to bude plin. Naime, osim ekoloških udruga, na plinu kao energentu insistira i Istarska županija, u čijim je prostornim planovima upravo plin i predviđen kao energent novog bloka TE Plomin. No, Istrani su tako reći stavljeni pred gotov čin jer Studija utjecaja na okoliš je od strane Povjerenstva usvojena, Republika Slovenija je također dala suglasnost, a i HEP je već objavio natječaje za potencijalne investitore.

U Istarskoj županiji ističu da je u svim županijskim investicijama partner Vlada, a ne HEP, no kako je vladajući IDS ujedno i dio na državnoj razini vladajuće Kukuriku koalicije, pitanje energenta novog bloka Plomina moglo bi zakomplicirati odnose. Saborska zastupnica HNS-a Nada Turina Đurić kazala je za Večernji list kako na IDS-ovu inicijativu gleda kao na predizborni 'probni balon' te da ne vjeruje da će na kraju biti referenduma. Tim više što je Darko Lorencin, pomoćnik ministra gospodarstva i direktor Agencije za konkurentnost i investicije, kako navodi HNS-ova zastupnica, sudjelovao u svim sastancima o Plominu. Dodajmo tome da je Lorencin također i predsjedavao Savjetu IDS-a na kojem je iniciran Referendum.

Saborski zastupnik Damir Kajin podsjeća da je za Plomin 2 Skupština Istarske županije '96. godine organizirala referendum, no tadašnja Vlada ga je zabranila. 'I tada su se ljudi vezani uz ministarstva pitali da li će ostati na poslu. Mnogima je pao kamen sa srca kad je bio zabranjen. No, za razliku od tada, ova Vlada je puno bliže narodu i poznaje prilike, i siguran sam da referendum neće zabraniti', kaže Kajin. Dodaje da je prije dva dana o tome razgovarao i s predsjednikom Ivom Josipovićem, te da nije imao dojam da će se nešto zabranjivati. No, napominje Kajin, hoće li referendum uspjeti ili ne, odgovornost je na Jakovčiću i onima koji ga budu provodili.

199140,50688,209383,208812

Naime, odluku o raspisivanju referenduma donosi Županijska skupština, a osim izglasavanja u Skupštini IŽ, važno je i da li će se referendum provoditi na području cijele Istre ili samo na području Labinštine. 'Moj prijedlog na Savjetu IDS-a je bio da se s referendumom ide samo na području Labinštine. Svjestan sam da bi tad referendum prošao jer Labinština je direktno pogođena tim problemom, oni su životno motivirani. Nitko nije protiv investicija, ali svi Istrijani su protiv energenta. I ja ću na referendumu glasati za plin, ali da bi referendum uspio, treba izići 50 posto + 1 građanin. Tehnički je to teško izvedivo, ako znamo da je na referendum o ulasku Hrvatske u EU u Istri izašlo 49 posto stanovništva, kad su izbori za lokalnu samoupravu izlazi u prosjeku 50 posto, a na izbore za mjesne odbore oko 20 posto građana', kaže IDS-ov potpredsjednik i saborski zastupnik.

Slaže se da nije uobičajeno da netko tko je dio vladajuće koalicije ide s referendumom, no kaže da su isto tako i svi u koaliciji znali da prostorno-planska dokumentacija Istarske županije predviđa plin, a ne ugljen. 'Može biti onih koji će reći: vlada šumom, a dio vladajuće koalicije drumom. Sve ću napraviti da referendum prođe, ali neću ništa napraviti iza leđa premijeru Milanoviću', veli Kajin. Kako napominje Kajin, treba što hitnije sazvati Skupštinu Istarske županije. 'To treba biti relativno brzo jer su natječaji za ponuditelja objavljeni', kaže. No napominje da IDS danas nema onu snagu koju je imao '96. kad se pokretao referendum za Plomin 2. Od 41 jedinice lokalne samouprave IDS nije vladajući u 19, a dok je '96. u Skupštini županije imao 35 ruku, danas ima 21 mandat.

Kako smatra, za očekivati je da će SDP i HNS biti protiv referenduma, no Županijska skupština ga može izglasati, pod pretpostavkom da će raspisivanje referenduma podržati Zeleni Antona Rupnika i vijećnici Ladonje, no druga je stvar hoće li bez SDP-ovih i HNS-ovih birača referendum o energentu novog bloka Plomina u Istri proći. Naime, ako HNS-ovci i SDP-ovci ne izađu, referendum pada u vodu. 'Ako izađe manje od 50 posto, referendum jednostavno propada. Iz tog razloga bih bio za to da bude samo na Labinštini, no tu je i pitanje troškova referenduma', kaže član Savjeta i Predsjedništva IDS-a, labinski gradonačelnik Tulio Demetlika. Napominje da je Prostornim planom Istarske županije za TE Plomin 3 predviđen energent plin te da je čak predviđeno da se podvodno plinovodom poveže Krk s Plominom. 'Trebalo bi se uvažiti mišljenje lokalnog stanovništva ako se već ne uvažava stav legalno izabranog tijela jedinice lokalne samouprave', veli Demetlika.

Dodaje da Istrijani nisu skloni nasilju, ali ni ne vole da im se nešto na silu nameće. 'Možda to rješenje treba postići za stolom, argumentima. No, politika kao i sve u životu su kompromisi', kaže gradonačelnik Labina. SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin, za kojeg se šuška da će se kandidirati za gradonačelnika Pule, na pitanje da li se u pogledu TE Plomina 3 istarski SDP i IDS razilaze u stavovima, veli kako konkretan jasan stav IDS-a o referendumu nema pa ne može reći. 'Ako građani traže referendum, nemam ništa protiv. Ne znam u kojem smjeru će ići, jer referendum se može raspisati na više načina', veli Grbin, dodajući da se zalaže za TE na ugljen uz poštivanje strogih ekoloških standarda.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još