PADAJU REKORDI

Nakon ekstremnog lipnja i srpnja, slijedi pakleni kolovoz!

02.08.2012 u 11:45

Bionic
Reading

Nakon ekstremno toplog lipnja i srpanj je u većini Hrvatske bio isti, čak i ekstremniji, budući da su srušeni mnogi temperaturni rekordi. A vrućine nam, vrlo vjerojatno, neće nedostajati ni u kolovozu, ističe meteorolog Zoran Vakula

U našoj je zemlji već drugi mjesec za redom iznadprosječno topao, čak i ekstremno topao. Klimatolozi u DHMZ-u već su počeli analizirati srpanj, a prema preliminarnim izračunima, srednja mjesečna temperatura u mnogim je mjestima najviša u povijesti mjerenja.

Na Hvaru, primjerice, gdje postoje podaci još od 1858. godine, postavljen je novi rekord – 28,1°C, dok je stari iz 1928. bio 27,6°C. Na meteorološkoj postaji Zagreb Grič izjednačen je rekord iz 1928. godine – 25,0°C, a rekordi iz iste godine održali su se i u Gospiću i Osijeku.

U većini krajeva Hrvatske nastavila se i višemjesečna suša, a količina oborine bila je nejednoliko raspoređena, kako i priliči ljetnim mjesecima sa sporadičnim pljuskovima. Izraženiji manjak oborine od uobičajenih srpanjskih količina zabilježen je, među ostalim, na postajama Gospić, Split Marjan i Zagreb Grič, te posebice u Rijeci.

Kiše i zahlađenja nema na vidiku

Ni u najnovijim prognozama za kolovoz obilnije i ozbiljnije kiše još nema na vidiku, a samo se ponegdje mogu očekivati kratkotrajni pljuskovi, uglavnom u kontinentalnom području.

Iznadprosječna toplina nastavit će se barem do polovice mjeseca, a vjerojatno i dulje, pa ne treba čuditi ako i kolovoz ponegdje bude ekstremno topao.

Već do kraja ovog tjedna širom Hrvatske treba se pripremiti na novi toplinski val koji može djelovati na zdravlje, upozorava Vakula.