ZADARSKO BISTRENJE POLITIKE

Koliko će Gotovina Karamarku 'kupiti' glasova

18.04.2013 u 16:07

Bionic
Reading

Karamarko je na ljetnom team buildingu okupio HDZ-ovce u rodnom Zadru, gdje im je podijelio titule svojevrsnih ministara u sjeni, ali i obznanio velik povratak dijaspore u stranku. Željku Dilberu, kumu tamošnje ikone Ante Gotovine, dodijelio je braniteljski resor, svjestan kako je za ubiranje političkih poena na predstojećim lokalnim izborima važno tu odluku obznaniti upravo u Zadru. Zahvaljujući Dilberu HDZ će u devetoj izbornoj jedinici moći u neograničenim količinama koristiti lik i djelo Ante Gotovine. HDZ-ovi kritičari i lokalni politički oponenti smatraju kako im to neće pomoći da prikriju činjenicu kako je njihova dva desetljeća duga vladavina bacila Zadar na koljena

Naime, slika Zadra kao gospodarskog čuda raspala se u tisuće komada, budući da je gradska blagajna presahnula, a rastrošnost se vladajućima obila o glavu pa su suočeni s financijskim poteškoćama zbog kojih moraju posegnuti u džepove građana uvođenjem prireza.

Karamarkova zadarska turneja nastavljena je u Gotovininom rodnom mjestu Pakoštanama gdje su Karamarko i politički istomišljenici u utorak, na Dan općine Pakoštane, položili vijenac na mjestu pogibije Mira Barešića

Kao i mnogo puta do sada svjedočimo HDZ-ovom 'prigodničarskom' predizbornom posezanju za domoljubljem, nacionalnim interesima i manipulacijom imenima i sudbinom hrvatskih generala. U tome Karamarko nije ništa drugačiji od svojih prethodnika, istih onih koji su se u predizborno vrijeme zaklinjali u ljubav prema domovini, a nakon izbora ju sustavno pljačkali i osiromašivali. Razumljivo, lokalni izbori će biti prvi test novog vodstva HDZ-a na čelu s Karamarkom i on ništa ne želi prepustiti slučaju. Ne čudi me da se u predizbornu bitku kreće iz Zadra jer računaju da će na ovom području naglašavanjem i buđenjem emocija otupiti građanski razum i sposobnost racionalnog prosuđivanja. Uvjerena sam da na taj, još jedan pokušaj manipulacije građani u Zadru neće nasjesti. Jer im je jasno da su 22 godine pogrešne politike HDZ-a u Zadru koja se temeljila na izbornom inženjeringu, rastrošnosti, bahatosti, krivim investicijskim prioritetima, neuvažavanju građana i zapošljavanju po 'babama i stričevima' rezultirale potpunim financijskim kolapsom gradske blagajne s više od 100 milijuna kuna dugovanja', ocijenila je Sabina Glasovac, dopredsjednica zadarske organizacije SDP-a.

Rudolf Dvorski, član predsjedništva HSP Ante Starčević, smatra kako je očito da HDZ na čelu s Karamarkom pokušava ojačati svoju poziciju u desnom biračkom tijelu koju je proteklih godina izgubio, provodeći politiku koja je dovela do katastrofalnog stanja u državi. 'S obzirom da u vrhu HDZ-a i dalje sjede neki koji su provodili tu istu politiku, a ujedno su i bili u vladi koja je izručila generale, nisam siguran hoće li uspjeti uvjeriti birače u stvarne promjene', ocijenio je Dvorski.

Na svečanosti u Pakoštanama pojavila se i Gotovinina supruga Dunja Zloić Gotovina

Da će Karamarko pokušati popuniti prazninu nastalu rasipanjem hrvatske desnice, slaže se i profesor Krešimir Krolo, asistent na Odjelu sociologije Sveučilišta u Zadru.

Kod Karamarka je evidentan populistički moment karakterističan u retorici HDZ-a pred svake izbore. U situaciji kada mu je stranka na optuženičkoj klupi ne preostaje mu ništa drugo nego spominjanjem nacionalnih vrijednosti i posezanjem u vremena obrane zemlje iscijediti ponešto glasova. Okretanje Gotovini i Dilberu stoga nije iznenađenje. Treba naglasiti kako je u Zadru, nedvojbenoj HDZ-ovoj utvrdi, na parlamentarnim izborima HDZ imao značajno lošiji rezultat od Kukuriku koalicije i kako nije slučajno da baš ovdje Karamarko zabija mač, ne bi li se vidjelo tko je jači', smatra Krolo.

Zadarski gradonačelnik i predsjednik zadarskog HDZ-a Zvonimir Vrančić napominje kako su Zadrani i Zadar uvijek iskreno stajali uz generala Gotovinu i nikada prema njemu nisu imali tendenciozan stav niti ga zloupotrebljavali.

Dilber je kao svojevrsni Gotovinin glasnogovornik za vrijeme unutarstranačke predsjedničke kampanje o Karamarkovoj ulozi u Gotovininu uhićenju rekao: 'Siguran sam da će se svačija uloga u tome jednog dana rasvijetliti. HDZ-u je potrebna korjenita promjena i smatram da je Karamarko čovjek koji taj posao može uspješno odraditi.' Nakon Karamarkove pobjede Dilber se uključio u Županijski odbor HDZ-a.

Premda su svi akteri priče, Karamarko, Kalmeta, Dilber i Gotovina, sa zadarskog područja, ja njihov značaj ne bih stavljao u lokalne okvire. Dakle mjesto radnje je nevažno. HDZ je snažan i bit će još snažniji. Činjenica je da je HDZ u Zadru na vlasti već duže od dva desetljeća i da je uistinu u pitanju utvrda HDZ-a, ali ne u negativnom i konzervativnom smislu kako je neki predstavljaju', kaže Vrančić.

Zadar je, hvali se Vrančić, otvoren, demokratičan i svjetski grad. No sociolog Krolo se ne slaže s njim te upozorava da se Zadar otvara prema svijetu samo u turističke svrhe, a paralelno s tim ga lokalna vlast zatvara za demokratske procese.

Uspjeli su zatvoriti grad od kulturnih i političkih utjecaja, vladaju kontinuirano 22 godine i taj kontinuitet jednopartijske vladavine nikako ne može biti dobar. Nažalost, SDP je jedina artikulirana opozicija, koja nikada nije bila dovoljno agresivna. Nevjerojatno je koliko su prilika propustili, posebice kada je u pitanju regrutiranje populacije mladih. Kako treće opcije nema na vidiku, u Zadru će teško doći do promjena. To nužno i ne mora biti problem, no izostanak elemenata demokracije svakako jest', zaključio je Krolo.