POREŠTINA U PLAMENU

Pet kanadera gasi požar koji je stigao do kuća

01.08.2012 u 18:56

Bionic
Reading

Sedamdesetak gasitelja iz svih javnih vatrogasnih postrojbi iz Istre i tri dobrovoljna vatrogasna društva s područja Poreštine gase veliki požar između Baderne i Tinjana. Gasiteljima u borbi s vatrom pomaže pet kanadera i jedan zračni traktor, no zbog jakog vjetra koji često mijenja smjer požar još nije zaustavljen

Kako doznajemo, oko 11.35 sati izbila su dva odvojena požara nedaleko od mjesta Rakovci, s lijeve i desne strane ceste, koja su se spojila. Gorjelo je na području od Rakovaca do Srbinjaka i Bašića, u smjeru Tinjana, a u nekim momentima vatra je bila 200 do 300 metara nadomak kuća. Kanaderi naizmjenično ispuštaju vodu, a u akciji je i zračni traktor.

'Situacija je dobra, zapravo, rekao bih puno bolja nego što je bila. Kad sam došao na teren, puhao je jak vjetar prema moru pa su bili ugroženi Rakovci, a onda je vjetar okrenuo prema zapadu, prema Bašićima.

Sva mjesta koja su bila ugrožena uspjeli smo obraniti. Za sada ništa nije ugroženo, no vjetar je još uvijek jak. Požar ne poznaje granice i mi ne poznajemo granice', kazao je u 18.20 sati zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Poreč Adrijano Jugovac
Po grubim procjenama, izgorjelo je oko 100 hektara. Gašenje još uvijek traje. 'Nije lako, ali posao ćemo odraditi najbolje i dati maksimum da zaštitimo ljude i imovinu', poručio je Jugovac.