MINISTAR MIHAEL ZMAJLOVIĆ

'Plomin može raditi na ugljen, ali uz oprez prema okolišu'

24.07.2012 u 17:25

Bionic
Reading

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u radnom je posjetu Istarskoj županiji. Sa županom Ivanom Jakovčićem i istarskim čelnicima razgovaralo se o važnim istarskim projektima, izgradnji TE Plomin C i Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun u koji će se ove godine investirati 107,5 milijuna kuna, ali i o nestašici vode koja pogađa Istru u špici jedne od rekordnih turističkih sezona

'Jedan od zrelijih projekata u Hrvatskoj vezano uz izgradnju centara za gospodarenje otpadom je ovaj projekt Kaštijun', kazao je ministar Zmajlović. Istaknuo je da je dolaskom i upoznavanjem sa situacijom na terenu želio dati dodatan vjetar u leđa i apelirati na komunalna poduzeća, lokalne i regionalne jedinice i sve one koji utječu na provođenje takvih projekata, da daju sve od sebe. Cilj je da se od sljedeće godine počne s projektima izgradnje takvih centara, koji bi bili vrijednosti 200 milijuna eura, a što bi se financiralo sredstvima iz fondova EU-a.

U izjavi za novinare, koje je zanimalo je li tehnologija TE Plomin u potpunosti definirana te udovoljava li Plomin C visokim zahtjevima zaštite okoliša, ministar Zmajlović istaknuo je da Ministarstvo mora poštivati proceduru i propise te da se inzistiralo na tome da se ugrade dodatne mjere zaštite okoliša koje će investitor morati ugraditi. Prema riječima ministra, odluka investitora je da se za pogonsko gorivo TE Plomin koristi ugljen.

Podsjetimo, danas je i HEP objavio da raspisuje natječaj za sudjelovanje strateškog partnera za projektiranje, financiranje, izgradnju i upravljanje elektranom na ugljen snage 500 MW u Plominu, što uključuje i isporuku goriva potrebnog za rad. U Istri pak i dalje smatraju da bi pogodnije bilo koristiti plin, za što se Istarska županija davno i opredijelila, no ima i razmišljanja da bi ugljen kao pogonsko gorivo mogao proći, ali uz veliko obeštećenje Labinštine.

Od jeseni 2010. u Istri nije bilo prave kiše, a posljedica je toga izrazito loša hidrološka situacija. Kako je napomenuo zamjenik ministra poljoprivrede Dražen Kurečić, crpilišta su na prilično niskoj razini, a prema predviđanjima Istarske županije, u Butonigi ima vode za još 15 dana, što znači da bi, ako ne padne jaka kiša, vode moglo biti do 5. ili 10. kolovoza. Istaknuo je da je zbog suše interventno uloženo 15,5 milijuna kuna kako bi se u vodoopskrbni sustav uključilo nekoliko istarskih crpilišta, čime se održavala stabilnost vodoopskrbnog sustava.