HEROJSKI ČIN

Spasio dijete i muškarca koje je bura na 'luftiću' nosila od obale

24.07.2012 u 08:32

Bionic
Reading

Zbog jake bure na Jadranu, Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC) koordinirala je tijekom ponedjeljak niz akcija spašavanja. Posebno dramatično bilo je ispred naselja Punta Skala kod Petrčana gdje je oko 16 sati bura od obale udaljavala muškarca i dijete na zračnom madracu

Na mjesto događaja upućeni su djelatnici Lučke kapetanije Zadar i i pomorske policije, no ubrzo je od centra 112 stigla dojava da je u spašavanje krenuo muškarac s brodicom na vesla koji ih je uspio vratiti na obalu u Petrčane.

U Pašmanskom kanalu oko 13 sati muškarca na vodenom skuteru, koji je zbog kvara na motoru ostao plutati i koji je vjetar nosio prema Pašmanu, spasila je brodica u prolazu.

Djelatnici parka prirode Kamenjak spasili su tri češka državljanina s otočića Fenoliga koji se zbog bure i valova nisu mogli vratiti do kopna, a koji su doplovili s rta Kamenjak. Spasilac kampa Galeb kod Omiša oko 18 sati dojavio je vijest o prevrnutoj jedrilici s dva člana posade, koju je do kampa doteglio gliser u prolazu.

Zbog ozlijeđenog člana posade pomoć je zatražila jedrilica Mali mrav' sa stranom posadom. Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru obavijestila je šibensku kapetaniju da organizira liječničku ekipu u Vodicama za prihvat, no ubrzo je s plovila je zatražen tegalj zbog kvara motora.

Kvar je uz pomoć posade broda Lučke kapetanije Šibenik i tvrtke za tegljenje na moru Sea Help otklonjen te je jedrilica krenula prema Vodicama. Zbog jakog vjetra i velikih valova, nije bilo moguće prekrcati ozlijeđenog na brod Šibenik LK Šibenik koji je zbog mjera sigurnosti ostao uz jedrilicu do Vodica gdje je ozlijeđenog preuzela hitna medicinska pomoć.