ISTRAŽIVANJE NOVE TV

SDP-u opet pala popularnost; HDZ-ova raste

20.07.2012 u 19:27

Bionic
Reading

SDP mjesec završava na 27, a HDZ na 22 posto potpore, pokazalo je istraživanje agencije Ipsos Plus i Nove TV

Ovo je treći mjesec 'slobodnog pada' SDP-a, ali i rasta HDZ-a. Još u svibnju je razlika bila 14 postotnih poena, a 90 dana poslije razlika između dviju najjačih stranaka je pet postotnih poena.

To je od kolovoza prošle godine i najmanja razlika između dviju stranaka. Tada je SDP počeo rasti, a HDZ se kretati od 18 do 22 posto, ali i 17 posto nakon izbora.

I dok rezultati pokazuju da se HDZ konačno stabilizirao nakon unutarstranačkih izbora, SDP svoj rezultat može zahvaliti nizu problema - od ekonomske situacije pa do posljednjih poteza oko Mirele Holy, ali i Milanovićeva stila kojim je branio svog prvog potpredsjednika.


Što se tiče pesimizma građana, rezultati su pokazali da se stanje po tom pitanju baš i ne mijenja. Srpanj smo završili sa 64 posto onih koji misle da zemlja ide u lošem, a njih 24 posto misli da idemo u dobrom smjeru. Ono što je zanimljivo iz tromjesečnih trendova - čini se da smo dotaknuli dno u tom pesimizmu.

Naime, već treći mjesec on je praktički unutar dva posto, a što se tiče optimizma, nakon studenog prošle godine ovo je prvi mjesec u kojem je rastao, istina jedan posto.

SDP-ovi birači su jedini optimistični i to njih 59 posto, HDZ-ovi birači, njih 78 posto je pesimistično.