Hrvatska SINDIKATI HŽ-A UPOZORILI

Očekuju nas veće i teže željezničke nesreće

Sindikati zaposlenika u Hrvatskim željeznicama potaknuti nesrećom u Perušiću od ministra Siniše Hajdaša Dončića zatražili su hitnu neovisnu analizu sigurnosti željezničkog prometa s trenutačnim brojem radnika te s planiranim smanjenjima bez ulaganja u novu tehnologiju

Od ministra prometa također traže i zaustavljanje stalnih izmjena propisa vezanih uz željeznički promet jer svaka od tih izmjena, naglašavaju iz sindikata, smanjuje sigurnost željezničkog prometa te javno imenovanje stručnjaka koji izrađuju te nove propise kako bi se znalo tko odgovara za eventualne nesreće.

Iz sindikata objašnjavaju da bi tvrdnje jednog od direktora HŽ Infrastrukture kako je željeznički promet na zavidnoj razini sigurnosti u odgovornom društvu bile dostatan razlog za njegov neopozivi otkaz jer, tvrde, nesreća u Perušiću nije bila slučajna niti je bila jedna od mnogih u statistici.

Upravo zbog zabrinutosti za sigurnost željezničkog prometa sindikati zahtijevaju i da se hitno provede neovisna istraga o nabavi rezervnih dijelova i njihovoj kvaliteti te načinu održavanja vozila jer se godinama upozorava na sumnjive načine nabave.

– Smjer u kojem nas vodi nova uprava ne daje nam nadu da će se nešto bitno promijeniti glede sigurnosti željezničkog prometa. Upozoravamo vas da je, ako se stanje hitno ne popravi, za očekivati veće i teže željezničke nesreće za koje ćete vi morati snositi odgovornost – naglašavaju iz sindikata.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još