PRISTUPNI PUT

Grad Zadar i stanari 'Galovićevih zgrada' izgubili spor

11.07.2012 u 19:44

Bionic
Reading

Grad Zadar i stanari tzv. Galićevih zgrada u Diklu izgubili su spor na Općinskome sudu u Zadru u posjedovnoj parnici protiv poduzetnika Nikše Milinkovića, kojega su tužili zbog ometanja posjeda nad javnim putem prema tim zgradama

Sudac Željko Rogić odbio je tužbeni zahtjev po svim točkama jer je put u trenutku kad je Milinković 31. ožujka ove godine radnim strojevima uklonio asfalt s njega služio kao javni put koji vodi prema Galovićevim zgradama. Kao takav (javno dobro), nije mogao biti ni u čijem posjedu, ni grada Zadra ni vlasnika stanova u tzv. Galićevim zgradama. Budući da nitko nije bio u posjedu predmetnog puta, ne može biti ni ometanja posjeda - stoji u obrazloženju suca Rogića.

Spor između Milinkovića i grada traje od ožujka, kad je Milinković, nakon više od godinu dana rješavanja problema građevinske parcele u Diklu, za koju tvrdi da ima dokumentaciju koja dokazuje da je zemljište u vlasništvu njegove majke, odlučio ukloniti asfalt s puta kojim su se služili stanari devet zgrada. Milinković je postupak pravdao pravom vlasništva. Grad se u umiješao pozivajući se na pravo služnosti s namjerom da zaštiti prava građana koji stanuju u tzv. Galićevim zgradama. Sutradan je sve ponovno asfaltirano, što je plaćeno novcem iz proračuna. Petnaest dana poslije Milinković je ponovio postupak i na zemljištu je ostavio radnje strojeve, zbog čega je i uhićen. Pušten je s prekršajnom prijavom zbog remećenja javnog reda i mira.

Odvjetnici grada Zadra i stanara 150 stanova na Poljani Dragutina Domjanića nisu htjeli komentirati današnju presudu, ali su najavili žalbe u zakonskome roku. Tuženik Nikša Milinković i njegov odvjetnik Božo Vrkić zadovoljni su presudom.

'Ova presuda vratila mi je vjeru da ima ljudi koji ne podliježu pritiscima i da pravda ima svoj put. Bio je malo trnovit, ali je na kraju ipak sve izišlo na vidjelo', rekao je Milinković. Iako je riječ o prvostupanjskome postupku, Milinković vjeruje u pozitivno rješenje.

Uskoro se nada i građevinskoj dozvoli, a zanimljiva je slučajnost, kako tvrdi Milinković, da mu je rješenje odbila upravo Nataša Horvat, koju je jučer policija prijavila državnom odvjetništvu za zloporabu položaja i ovlasti te za pogodovanje građevinskom poduzetniku Tomislavu Galiću 2002. godine, kada je počela izgradnja tih zgrada.

'I grad Zadar i stanari su tvrdili da je riječ o javnome dobru, a po sudskoj praksi na javnome dobru nema ometanja posjeda, tako da sudac i nije mogao drugačije presuditi', rekao je odvjetnik Vrkić.

Vrkić je najavio i tužbu radi naknade štete Milinkoviću zbog takvog postupka grada Zadra i stanara Galićevih zgrada, a još će razmisliti koga će tužiti i za koji iznos. Stanari presudom nisu zakinuti jer je utvrđeno da imaju drugi pristupni put te moraju razmišljati o tome da ga otvore.

'Sporni put je bio najbliži put od njihovih stanova do mora, ali ne treba uvijek do mora imati najbliži pristup', rekao je odvjetnik.

Jučer je zadarska policija Županijskome državnom odvjetništvu kazneno prijavila troje zaposlenika nekadašnje Službe za prostorno uređenje Ureda državne uprave Zadarske županije zbog sumnje da su počinili kazneno djelo zloporabe položaja ili ovlasti. Prijavljen je i 41-godišnji investitor Tomislav Galić, vlasnik građevinske tvrtke kojega se sumnjiči na poticanje na opisano kazneno djelo. Sumnjiči ih se da su prilikom izdavanja građevinskih dozvola od 2002. do 2004. godine za stambene zgrade u Zadru pogodovali investitoru i suprotno zakonskim odredbama omogućili izdavanje lokacijskih i građevinskih dozvola. Sumnja se da su tako investitoru omogućili višemilijunsku dobit.