NEPOTREBAN VIŠAK

Kako reklama za paštetu diskriminira žene

05.07.2012 u 12:27

Bionic
Reading

Jesu li žena ili svekrva višak? Reklama za paštete Argeta Delight navodi kako je, 'bez nepotrebnog, užitak savršen' a kao to nepotrebno navode se upravo žena i svekrva. Ova reklamna kampanja za paštetu koju proizvodi slovenska Droga Kolinska u vlasništvu Tedeschijeve Atlantic grupe izazvala je negativne reakcije u državama regije zbog diskriminirajućih poruka. Kampanja je povučena, no ne zbog spornih poruka, nego zbog svojeg isteka

Po sistemu ‘izbaci uljeza’ na plakatima za paštetu naveden je popis ‘ja, nogomet, žena’, s tim da je riječ žena precrtana, a pokraj toga piše ‘Bez nepotrebnog, užitak je savršen’. Druga verzija reklamnog plakata usmjerena je prema ženskoj verziji ‘nepotrebnog', ‘Ja, muž, svekrva’, gdje je posljednja, naravno, precrtana. Ova je kampanja koja se provodi, kako kažu u Atlantic Grupi, na području regije.


Verena Golmajer, regionalna brend menadžeric za Argetu pak kaže: ‘Reklamna kampanja za liniju proizvoda Argeta Delight, pod sloganom 'Bez nepotrebnog, užitak je savršen!', nije imala za cilj da bilo koga povrijedi ili da na bilo koga ukaže kao na stvarni višak u društvu, na poslu, u obitelji ili bilo kojoj drugoj konstelaciji. Isključiva je namjera bila na humorističan način prokazati stereotipe kao čest oblik lake šale, jer je riječ o laganom namazu. Nikako nismo namjeravali poslati diskriminatornu poruku u bilo kojem smislu. Žao nam je i iskreno se ispričavamo ukoliko je način provedbe ove ideje bilo koga uvrijedio. Reklamna kampanja na bilboardima je prema planu završila s krajem lipnja te su u skladu s tim uklonjeni ili se uklanjaju i plakati koji se na nju odnose.'

Nova pašteta diči se izbacivanjem aditiva, pa su se marketinški stručnjaci (ne)vješto pozabavili izbacivanjem ostalih 'nepotrebnih' stavki iz svakodnevnog života.

Protiv ove reklamne kampanje pobunile su se prosvjednim pismom aktivistice bosansko-hercegovačke feminističke Fondacije CURE, a na kampanju se osvrnula i hrvatska udruga Vox feminae. Kažu, da postoji izbor najseksističkije reklame tijekom Europskog nogometnog prvenstva, Argetina bi zauzela prvo mjesto.