ČIŠČENJE PODMORJA

U četiri sata izronili deset tona glomaznog otpada

16.06.2012 u 16:03

Bionic
Reading

Tim od šezdesetak ronilaca i volontera ove je subote u samo četiri sata izvadio oko deset tona teškog glomaznog otpada u području makarskog podmorja. Iz mora su izvađene brojne gume, akumulatori, bačve, te ostali krupni i sitni, plastični i željezni otpad. Čišćenje se provodilo na lokalitetima donje i gradske makarske luke

Ovu, osmu po redu i ujedno najuspješniju dosadašnju akciju čišćenja, predvodio je Kristijan Curavić, predsjednik organizacije GUWAA (Global Underwater Awareness Association), a s njim su ronili i predstavnici MORH-a, MUP-a, ATJ Lučko, DVD Makarska, ronilačkog kluba Arbun, te francuz Benjamin Turquin, zamjenik glavnog direktora za poslovanje s građanstvom Splitske banke. Turquin, inače odvažni ronilac koji je u svojoj ronilačkoj karijeri imao priliku roniti i uz morske pse.

Nakon intenzivne organizacije, jučerašnjeg izvidnog ronjenja zbog definiranja lokaliteta, te četverosatnog vađenja glomaznog otpada, Curavić se vidno uzbuđen obratio prisutnima:

'Ovo je najbolji dokaz da se čuda događaju kada se ljudi ujedine s istim ciljem. Ipak, ovo je zapravo tek odličan početak. Nakon Makarske slijedi nam, između ostalog, i velika globalna akcija čišćenja koja će se provoditi na brojnim tuzemnim i inozemnim lokalitetima, čime će Hrvatska kao značajna turistička destinacija postati poznata i po najvećoj ekološkoj akciji čišćenja podvodnog otpada.

Zahvalan sam svim roniocima, volonterima i partnerima projekta, posebno Splitskoj banci i grupi CIOS, našem partneru za logistiku i recikliranje'.

Na humanitarnom koncertu 5. srpnja na zagrebačkoj Šalati projekt će podržati i eminentna imena hrvatske glazbene scene: Oliver Dragojevića, Tereza Kesovija, Meri Cetinić, Goran Karan, Tedi Spalato, Radojka Šverko, Klapa Iskon, Ana Rucner, Sandra Bagarić, Marijan Ban, Zorica Kondža, Matko Jelavić i Martina Tomčić.