SDP BIRA NOVO VODSTVO

Hoće li SDP-ovci odabrati potpredsjednike po Milanovićevom guštu?

02.06.2012 u 11:26

Bionic
Reading

Nakon što su prije nešto manje od mjesec dana Zoranu Milanoviću potvrdili novi četverogodišnji mandat na čelu stranke, SDP-ovci će danas izabrati i ostatak vodstva. Kandidata za Predsjedništvo i Glavni odbor stranke dvostruko je više nego mjesta u tim tijelima, stoga će biti zanimljivo vidjeti hoće li svi SDP-ovi ministri izboriti mjesta u vrhu stranke

Iako su samog predsjednika stranke SDP-ovci birali po načelu jedan član - jedan glas, o potpredsjednicima stranke, Predsjedništvu i Glavnom odboru odlučivat će 2.300 delegata. Predsjedništvo, koje nakon izmjena Statuta ima 17 članova, birat će se između 34 kandidata među kojima su i potpredsjednici Vlade Branko Grčić, Neven Mimica i Milanka Opačić, ministri Arsen Bauk, Siniša Hajdaš Dončić, Mirela Holy, Tihomir Jakovina, Željko Jovanović, Gordan Maras, Mirando Mrsić, Rajko Ostojić i Ranko Ostojić, ali i poznati SDP-ovci poput bivšeg ministra Zlatka Komadine, sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel, riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, predsjednika Sabora Borisa Šprema, ali i potpredsjednika Sabora Nenada Stazića i Josipa Leke.

Sukladno SDP-ovim izbornim pravilima, sigurno je da će barem troje članova Predsjedništva biti iz Zagreba, po dvoje iz ostalih pet regija te četvero s najvećim brojem glasova neovisno iz koje područne jedinice dolaze, a koji nisu izabrani u kvoti iz Zagreba ili drugih regija.

Među 17 izabranih u Predsjedništvo birat će se četiri potpredsjednika. Najviše šanse u kuloarima daje se Milanki Opačić i Nevenu Mimici, no lov na potpredsjedničko mjesto najavili su i Željko Jovanović i Zlatko Komadina, kojemu bi šanse mogle biti umanjene zbog odlaska s ministarske funkcije, ali i nedavne 'iskrenosti' u medijima.

Dvostruko više kandidata delegati će imati na izbor i kod odluke o članovima Glavnog odbora - među 364 kandidata bit će 103 člana Glavnog odbora.


Dok je najveća oporbena stranka HDZ prije koji tjedan provodila izbore punih 20 sati, SDP-ovci se, zahvaljujući elektronskom glasovanju, nadaju obaviti posao u upola manje vremena. Naime, kao i na HDZ-ovom izbornom saboru, SDP-ov poslovnik rada na konvenciji ostavlja izbore za sam kraj.

Na početku samog skupa delegatima će se obratiti gosti konvencije, i to redom čelnici stranaka Kukuriku koalicije - HNS-ovac Radimir Čačić, IDS-ovac Ivan Jakovčić i HSU-ovac Silvano Hrelja. Nakon gostiju za govornicu će izaći i novi/stari predsjednik SDP-a Zoran Milanović koji će delegatima podnijeti izvještaj o radu stranke u protekle četiri godine, nakon čega će uslijediti rasprava.

Kako bi pak mogli izvršiti izbore, SDP-ovci će prethodno usvojiti izmjene statuta koje predviđaju povećanje članova Predsjedništva na njih 18 te dodatna dva potpredsjednika. Tek nakon toga uslijedit će glasovanje koje će sigurno imati dva kruga, jer će se u drugom krugu birati potpredsjednici stranke.