SINDIKAT PREPOROD

'Jovanovićeva zakonodavna oluja tek je maestral'

29.05.2012 u 12:25

Bionic
Reading

Dugo najavljivane i pripremane izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju, koje je ministar Željko Jovanović najavio kao 'zakonodavnu oluju', u Sindikatu zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod nazvali su 'maestralom'. 'Ministar bi se trebao kloniti teških riječi i takvih kvalifikacija, jer bi se tek donošenje novih zakona moglo nazvati olujom', smatra čelnik tog sindikata Željko Stipić

Od 30-ak promjena koje su se našle u prijedlogu izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i na javnoj raspravi, u Sindikatu Preporod odlučili su se posebno osvrnuti na ukidanje ocjenjivanja na polugodištu i izbor ravnatelja. Dok se prvom žestoko protive, pozdravljaju demokratizaciju izbora ravnatelja.

'Umjesto da posluša 'glas struke', bilo da dolazi iz ravnateljskih ili sindikalnih krugova, ministar se odlučio 'požar gasiti benzinom'. Korisnije bi bilo reorganizirati nastavu i učiniti da polugodišta budu simetrična. Nije potrebno ukidanje ocjena na polugodištu, nego stvaranje uvjeta da one budu što objektivniji pokazatelj učeničkih postignuća', poručio je Željko Stipić

Kad je problem izbora ravnatelja u pitanju, podsjetio je da taj proces najmanje 15 godina opterećuje osnovne i srednje škole u Hrvatskoj. Upozorava da su 'sve vlasti činile sve da osiguraju dominantan utjecaj politike na izbor ravnatelja, jer je tako neizravno jamčio i utjecaj na zapošljavanje'.

'Ukoliko se prihvate predložene promjene, školama će ubuduće upravljati oni koji su stekli povjerenje zaposlenih u školama, ali i predstavnika roditelja. Trostruki tajni izbori, koji će se provoditi na razini vijeća roditelja, učiteljskog i nastavničkog vijeća te radničkog vijeća, obvezivat će njihove predstavnike na odluku', pozdravio je Stipić najave o novom načinu izbora školskih ravnatelja, ocijenivši ih 'demokratskim iskorakom'.

'Nije trebao ići na prvu loptu'

Čelniku Sindikata Preporod Željku Stipiću 'nije se svidjela' reakcija njegovog imenjaka na poziciji ministra obrazovanja, Željka Jovanovića, na rješavanje problema državne mature. 'Iako je i ministar sporta, nije trebao ići na prvu loptu, nego je trebao propustiti da neka lopta i prođe, pa onda udariti', slikovit je bio Stipić.

Ukazao je i 'da nije bilo nijedne druge posljedice, osim talasanja, i za to bi trebao netko odgovarati'. 'Ako se iduće godine ponove problemi, bit će odgovoran isključivo ministar', rekao je Stipić.

Naveo je i podatak po kojem je od dolaska Željka Jovanovića u ministarsku fotelju izabrano 165 ravnatelja osnovnih škola, od kojih su 32 bila 'nova lica', te su u istom vremenu izabrana 53 srednjoškolska ravnatelja, pri čemu ih je samo sedam bilo novih. 'Ako zaživi novi model izbora, možemo očekivati dolazak najmanje 80 posto svježih, novih, mladih snaga s energijom, vizijom i idejama', najavljuje Stipić.

Pozdravlja i olakšane uvjete za 'prebacivanje' učenika trogodišnjih strukovnih škola, uz polaganje razlikovnih dopunskih ispita i bez dodatnog plaćanja, na četvrtu godinu i time polaganje državne mature i nastavak školovanja.

Na kraju, zakonski prijedlog u Sindikatu Preporod ipak ne vide kao 'zakonodavnu oluju', ali ono što se dobilo, uz odustajanje od ukidanja ocjenjivanja na polugodištu i demokratizaciju u izboru ravnatelja, smatraju 'početkom zakonodavne restauracije u osnovnom i srednjem školstvu te pretpostavkama bitnih promjena u hrvatskom odgoju i obrazovanju'.