SVE RANIJE ALKOHOLIZIRANJE

Neki klinci počinju piti već u petom razredu

27.05.2012 u 16:05

Bionic
Reading

Početak izlaženja i pijenja pomiče se u sve nižu dob, neki su počeli piti u sedmom razredu, a ima i onih koji počinju u petom ili šestom. Svaki treći ispitani učenik sedmog i osmog razreda i svaka peta učenica mogu se svrstati u kategoriju redovitih konzumenata alkoholnih pića

Više od polovice dječaka sedmog i osmog razreda i 33 posto djevojčica bilo je pijano najmanje jednom u životu, a svaki peti dječak i svaka deseta djevojčica bila je pijana tri i više puta, što se ne može smatrati slučajnim opijanjem nego rizičnim ponašanjem.

Ti su rezultati ankete provedene u školama predstavljeni na kolegiju međimurskih gradonačelnika i načelnika, na kojem je jedna od tema bila posvećena zdravstvenim projektima o kojima su govorili zaposlenici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. Uz ostalo, bilo je i riječi o Savjetovalištu za alkoholom uzrokovane probleme i alkoholizam.


U 2010. godini od ukupnog broja hospitaliziranih zbog duševnih poremećaja i poremećaja u ponašanju, udjel hospitalizacija zbog alkoholizma u čakovečkoj bolnici iznosio je 21,7 posto. Alkoholizam i alkoholna ciroza jetre bili su peti po redu vodeći uzrok smrti u Međimurskoj županiji. Alarmantno je što je pijenje alkohola sve učestalija pojava među mladima.

U drugim razredima srednjih škola 76,3 posto mladića i 66,2 posto djevojaka redovito konzumira alkoholna pića (više puta mjesečno, svaki vikend, nekoliko puta tjedno ili svakodnevno). Zabrinjavajuća je pojava pijenja koja nema drugog razloga osim da se napije.

'Stav obitelji o pijenju alkohola od izuzetne je važnosti za dijete. Pijenje odraslih svojevrstan je putokaz djeci da je alkohol dopustiv i poželjan kad se odraste, te mladi pijenjem, između ostalog, žele dokazati i svoju odraslost - istaknuli su u ZJZ-u. Pomoć se može potražiti i na broj 099/2221888. U savjetovalištu rade liječnica, psihologinja, socijalna pedagoginja i socijalna radnica.