NOVI SKANDAL NA PROMETU

Profesori prisvojili zgradu Fakulteta

02.05.2009 u 13:39

Bionic
Reading

Bivšem dekanu Prometnog fakulteta Draganu Badanjaku, prvoosumnjičenom u slučaju Indeks, prodaja ispita nije jedini grijeh. Državno odvjetništvo smatra da je pomogao nekolicini profesora s Prometa da prisvoje cijelu jednu faklultetsku zgradu, peterokatnicu na uglu Maksimirske i Kušlanove ulice u Zagrebu

Zbog toga je od nadležnoga suda Državno odvjetništvo zatražilo izdavanje tzv. privremene mjere otuđenja ili opterećenja nekretnine i otvaranje sudske istrage zbog kaznenog djela zloupotrebe, piše Jutarnji list.

Osumnjičeni su bivši dekan Prometnog fakulteta Dragan Badanjak (48), prvoosumnjičeni u slučaju Indeks te Udruga za razvoj prometnih znanosti, koja je postala vlasnik zgrade u Kušlanovoj 2.

Priopćenje o podnošenju istražnog zahtjeva u četvrtak je izdalo zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo. U priopćenju se navodi da je jedna udruga pribavila nepripadnu materijalnu dobit na štetu Fakulteta u iznosu koji je svakako veći od milijun kuna, pri čemu nije bilo potrebne suglasnosti Sveučilišta.

Badanjak (lijevo) na optuženičkoj klupi

Radi se očito o dobro planiranoj zakulisnoj igri koja bi teško bila otkrivena da nije bilo međusobnih svađa među profesorima. Zapravo su potpisom Dragana Badanjaka, kao dekana Fakulteta, i sada pokojnog Ivana Markovića, predsjednika Udruge, prebačena osnivačka prava nad Institutom prometa i veza s Fakulteta na udrugu građana. Time je cjelokupna imovina Instituta postala vlasništvo udruge građana, odnosno njezinih 13 osnivača, među kojima je bio i Dragan Badanjak, ali i sadašnji dekan Ivan Dadić.

Sadašnji dekan Ivan Dadić


U prvoj polovici 2005, kada se već govorilo o preseljenju u kampus na Borongaju, osnovana je Udruga za razvoj prometnih znanosti. Među 13 osnivača na prvome je mjestu naveden profesor Ivan Dadić, slijedi Vladimir Marić, predsjednik Udruge Ivan Marković, dok je na petome mjestu bio i Dragan Badanjak, koji je tada bio dekan Prometnog fakulteta. U studenome 2005. Fakultet i Udruga sklopili su sporni ugovor o prijenosu osnivačkih prava nad Institutom.