DOBRA GAŽA U HRVATSKIM ŠUMAMA

Dobiva 15 tisuća kuna mjesečno, a rijetko dolazi na posao

20.05.2012 u 23:32

Bionic
Reading

Javna poduzeća godinama su sinonim za rastrošnost i uhljebljenje podobnih kadrova. Slučaj Buljubašić još je na sudu, a u središnjem 'Dnevniku' HTV-a, u rubrici 'Pod povećalom', razotkrili su savjetnika u Hrvatskim šumama. Riječ je o HDZ-ovcu Mati Štimcu zvanom Duh, nekadašnjem saborskom zastupniku, koji ima najveću plaću i najnižu stručnu spremu među savjetnicima, a na poslu ga rijetko viđaju

Štimcu je radno mjesto Slatina, koja pripada podružnici Hrvatskih šuma u Našicama. Ali tu radi kao savjetnik upravitelja potpuno druge podružnice. One u 100-tinjak kilometara udaljenom Bjelovaru. I to kao inženjer prometa. Za plaću od navodno 15 tisuća kuna i službeno vozilo.

Mato Štimac je 2003. godine ušao u Sabor na listi HDZ-a. U emisiji 'Pod povećalom' navode kako je prašinu podigao 2005. kada je odlučio prijeći u HDSSB i srušiti HDZ-u većinu. Navodno je hitno pozvan u središnjicu HDZ-a, nakon čega se predomislio te prepustio mandat stranci. Mnogi smatraju da je za to nagrađen upravo radnim mjestom u upravi u Hrvatskim šumama, na čelu s Darkom Beukom koji je u aferi Fimi media priznao krivnju i dobio uvjetnu kaznu od 11 mjeseci zatvora.

Nakon što je tvrtku preuzeo koalicijski partner HSS, Štimac je postao višak, ali ga je nova uprava ipak 'namirila'. Dobio je ugovor na neodređeno vrijeme, savjetničko mjesto, službeni automobil na 24 sata i poslovnu karticu.

Što točno radi Štimac, nije poznato ni njegovu šefu, upravitelju bjelovarske podružnice, a ni novoj upravi. Potvrdili su još nešto - zbog ugovora koji je potpisao s prošlom upravom on je jedini savjetnik s takvim povlasticama. Štimac tvrdi da već tri ili četiri godine nema poslovnu karticu, a ne zna kako to da mu je ostao službeni automobil.

U doba kada su bolni rezovi na vratima svih javnih poduzeća ovakav primjer šokira. Ali pokazuje da su državne tvrtke bile ispostave za uhljebljenje stranačkih kadrova. I sve to na trošak poreznih obveznika.