JOVANOVIĆ O NOVOM ZAKONU

'Nitko neće moći živjeti na štetu sportaša'

19.05.2012 u 19:02

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović u subotu je izjavio kako će se zakonskim rješenjima spriječiti sukob interesa u hrvatskom sportu i bilo koga da živi na štetu sportaša

'Mi kao ministarstvo ćemo dati sve od sebe da kroz zakonska rješenja - Zakon o sportu i Zakon o sportskoj inspekciji, omogućimo da sportaši imaju mjesto u društvu koje im pripada. Sport je od posebnog državnog interesa i našim zakonskim izmjenama ćemo omogućiti da nitko ne može živjeti na štetu sporta i sportaša', rekao je danas ministar Jovanović obraćajući se nazočnima na splitskoj Rivi na rekreativnom turniru u balotama pod nazivom 'Turnir o'balot-Split za 100 dana do Paraolimpijskih igara u Londonu'.

Odgovarajući na novinarska pitanja o sukobu interesa u hrvatskom sportu, ministar Jovanović je kazao da je 'Zakon pisan da bi se spriječio svaki sukob interesa i da bi se iz sporta uklonili svi oni koji koriste sport i sportaše da bi profitirali na njihov račun i njihovu štetu', pojašnjavajući kako se zakonskim prijedlogom vrednuju vrhunski sportski rezultati olimpijaca i paraolimpijaca.

'Predložili smo da uz jednokratnu naknadu koju dobiju u trenutku osvajanja jedne od medalja, nakon 45-te godine starosti imaju pravo na trajnu naknadu. To nije mirovina, jer naknada od njih traži da budu i dalje aktivni kao mentori ili savjetnici u sporstkim klubovima i udruženjima', rekao je Jovanović.

On je najavio da će na predstojećim Paraolimpijskim igrama u Londonu sudjelovati 40-ak hrvatskih paraolimpijaca, te podsjetio kako smo do sada osvojili 10 medalja na paraolimpijskim igrama.

'Paraolimpijski sport je u Hrvatskoj vrlo raširen jer se više od 10.000 ljudi s invaliditetom bavi sportom, a 1.600 ih se natječe na državnim prvenstvima', rekao je Jovanović.

Na upit kako komentira najave da bi do kraja svibnja vjećnici splitskog Gradskog vijeća mogli izglasati jamstvo za 'veliki kredit' nogometnom klubu Hajduk radi prevladavanja financijske krize u tom klubu, ministar Jovanović je rekao da su vijećnike u Gradskom vijeću izabrali građani Splita te 'koju god odluku oni donesu, bit će pravno utemeljena'

'Znamo što znači Hajduk za Split i hrvatski nogomet, i svaka inicijativa koja ide u smjeru da se Hajduk spasi, ja je pozdravljam', kazao je Jovanović i dodao kako ubuduće očekuje da uprave, ne samo u Hajduku, nego svih sportskih klubova, budu 'puno organiziranije i da troše onoliko koliko imaju'.