NEKAŽNJEN RATNI ZLOČIN

Ubojica policajaca oslobođen zbog predugog pritvora

30.04.2009 u 08:27

Bionic
Reading

Odlukom Vrhovnog suda ukinut je pritvor Mitru Arambašiću, pripadniku tzv. Martićeve policije, osuđenom na 20 godina zatvora zbog ubojstva trojice zarobljenih hrvatskih policajaca, kojima je potom otkinuo glave i udove

Arambašiću je u ljeto prošle godine na Županijskom sudu u Splitu, u obnovljenom postupku nakon njegova uhićenja po tjeralici, potvrđena pravomoćna presuda iz 1997. godine kada mu je suđeno u odsutnosti.

Vrhovni sud je na sjednici otprije dva dana ukinuo prvostupanjsku presudu splitskog suda te je na istoj sjednici po službenoj dužnosti odlučio da se ukine pritvor nad Arambašićem. Smatraju da se treba voditi načelom razmjernosti, a kako je do sada Arambašić proveo u pritvoru ukupno šest godina, sedam mjeseci i 22 dana, mišljenja su da pritvor treba ukinuti da se ne pretvori u izdržavanje kazne.

Sutkinja Županijskog suda u Splitu Spomenka Tonković, koja je bila predsjednica vijeća na suđenju Arambašiću, kaže da su dovedeni u pat poziciju. 'Riječ je o procesno nemogućoj situaciji. Njemu je ukinut pritvor, a kada je doneseno rješenje o obnavljanju postupka na njegov zahtjev, kada je uhićen po tjeralici, obustavljeno je izvršenje kazne koja mu je bila dosuđena na suđenju u odsutnosti. Kako je to izvršenje obustavljeno, a sada mu je ukinut pritvor, Mitar Arambašić izlazi na slobodu.'

'Novo suđenje, odnosno novi obnovljeni postupak moći ću provesti jedino ako se on odluči dragovoljno ponovno pojaviti na splitskom sudu. Ako se ne odazove pozivu, nemam načina za određivanje pritvora i raspisivanje tjeralice jer se postupak obnavlja u njegovu korist, na njegov zahtjev, a ne po službenoj dužnosti', kazala je sutkinja Tonković za Slobodnu Dalmaciju.

Osim za mučko ubojstvo policajaca Ivice Grubača, Bogoslava Lukića i Kažimira Abramovića, Arambašić je optužen i za pljačku i palež u mjestima oko Peruče od ožujka 1991. do kolovoza 1995. godine.