MINISTAR JANDROKOVIĆ

Rehnov prijedlog nudi dobre mogućnosti

29.04.2009 u 18:50

Bionic
Reading

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, koji u srijedu sudjeluje na kongresu Europske pučke stranke u Varšavi, izjavio je da najnoviji prijedlog europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna 'pruža dobre mogućnosti za izlazak iz sadašnje situacije' te kako očekuje da će ubrzo biti deblokirani hrvatski pregovori.

"Najnoviji Rehnov prijedlog pruža dobre mogućnosti za izlazak iz sadašnje situacije. Hrvatska će idući tjedan odgovoriti na taj prijedlog i vjerujemo da će ubrzo nakon toga biti deblokirani hrvatski pregovori", kazao je ministar Jandroković

Dodao je da ne želi nagađati o napisima u slovenskim medijima da će Slovenija odugovlačiti s odgovorom, kazavši da su obje strane preuzele obveze i da će se Hrvatska njih držati.

"Odgovorit ćemo u najavljenu roku", kazao je Jandroković i istaknuo kako očekuje brzu deblokadu, a da za blokadu uopće nije ni bilo razloga.

"Budući da ne postoje mehanizmi unutar same Europske unije kako bi se ta blokada riješila, dogovaramo se s povjerenikom Rehnom o deblokadi i vjerujemo da će to uskoro dogoditi", rekao je Jandroković.

Istaknuvši da se ništa nije promijenilo ni s provedbom reformi, koje idu dalje, ne zbog EU-a, već zbog hrvatskih građana, izrazio je nadu da će Hrvatska završiti pregovore do kraja 2009. Potvrdio je kako će Hrvatska učiniti sve da tako i bude.

"Želim naglasiti kako je, na žalost, u našim pregovorima vidljivo da nije bilo dovoljno samo ispunjavati kriterije i provoditi reforme, jer je jedno bilateralno pitanje, nametnuto od jedne države članice, bilo razlog da smo izgubili jako puno vremena", kazao je u Varšavi Gordan Jandroković.