PORUKA LABURISTA

'U Hrvatskoj se rad više ne slavi!'

01.05.2012 u 10:00

Bionic
Reading

Hrvatski laburisti - stranka rada, koji se ponajviše bave radničkim pravima, radnicima su za Praznik rada poslali osebujnu čestitku, u kojoj su neke zahtjeve uputili i Vladi Zorana Milanovića

Čestitku koju potpisuje predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar, prenosimo u cijelosti.

U Hrvatskoj se rad više ne slavi! Oni koji rade, rade i žive na određeno. Oni koji su nezaposleni, nezaposleni su na neodređeno. Slavi se jedino brutalna pohlepa i kriminalna neodgovornost financijskog sektora. Radnici, umirovljenici i nezaposleni najveće su žrtve tranzicije, plaćaju najveću cijenu.

Umjesto novih radnih mjesta, vlast nudi besplatan rad za mlade i time smanjuje cijenu rada.bI otvara međugeneracijski rat s onima koji su navodno prestari za posao, a premladi za mirovinu. Takvih je previše.


Umjesto pomoći proizvodnom sektoru nude javno-privatno partnerstvo u kojem su troškovi društveni, a profit privatni. Bez veće uloge države u investicijama i raspodjeli društvenog bogastva ne može biti ni društvene pravednosti. A bez društvene pravednosti nema ni pravde za radnike.


Prošla je vlast na izborima kažnjena, između ostalog i zbog toga jer je pokušavala promjeniti Zakon o radu i uništiti kolektivne ugovore. Vladi Zorana Milanovića šaljem0 poruku: ne dirajte kolektivne ugovore, ne snizujte cijenu rada, financijski sektor učinite društveno odgovornim, a troškove tranzicije pravedno raspodjelite na državu i kapitaliste. Radnike ste već preopteretili.


Svima koji žive od svoga rada čestitamo 1. svibanj – Međunarodni praznik rada
', stoji u čestitki Hrvatskih laburista.