NIJE SE NI POJAVILA

Ministrica Holy izbjegla pitanja o Sanji Kalamburi

25.04.2012 u 11:45

Bionic
Reading

Nakon najava da će Vlada već na svojoj sjednici ovoga tjedna razriješiti dužnosti Sanju Kalamburu, prije samo sedam dana imenovanu za ravnatelju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, brojne su novinarske ekipe pohrlile na predstavljanje nacrta prijedloga Zakona o zaštiti okoliša. Očekivali su komentar takvih najava od ministrice zaštite okoliša i prirode Mirele Holy, no ona pred novinare nije došla

'Ministrica je spriječena. Na dosta važnom putu je', kratko je odgovorio Hrvoje Dokoza, zamjenik ministrice zaštite okoliša i prirode na novinarski upit gdje je ministrica Mirela Holy. Doduše, bila jest najavljena za predstavljanje zakonskog prijedloga, no neslužbene informacije govore kako je doista morala na neodložni put.

Zamjenik ministrice je i objasnio kako Hrvatska na putu prema Europskoj uniji ‘ima strahovito puno obaveza’ te se opravdao kako Ministarstvo zaštite okoliša i prirode ima ‘jako mali tim’. ‘Ovdje su tri pomoćnika i ja kao zamjenik pa nam je jako teško pokrivati sve obaveze. Dakle, mijenjamo se’, pravdao se Dokoza odgovorivši negativno na upit je li ministrica Holy u ministarstvu.

Na inzistiranje novinara da se očituje o tome je li ministarstvo uputilo zahtjev Vladi za razrješenje Sanje Kalambure s mjesta ravnateljice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, zamolio je ‘da se pridržavamo današnje teme, a to je nacrt Zakona o zaštiti okoliša’.

‘Odlučili smo da ne komentiramo to pitanje. Mislim da imamo jako lijepu temu i pozitivan zakon. Molio bih da krenemo pozitivno, jer imamo ljude koji su radili preko 12 sati dnevno na ovom zakonu i da javnost informiramo o konkretnim stvarima. To je pozitivna stvar - idemo pokrenuti priču i investicije te skratiti postupke, a javnost kvalitetno informirati’, zaključio je priču o spornom imenovanju Sanje Kalambure.

Kad je prijedlog Zakona o zaštiti okoliša u pitanju, suradnici ministrice Holy najavili su kako javna rasprava počinje za dva dana te će trajati do 20. svibnja, stoga su pozvali zainteresiranu i stručnu javnost, a posebice gospodarstvenike, da se uključe u donošenje zakona i daju svoje konkretne primjedbe i prijedloge.

Iz ministarstva je najavljeno pojednostavljenje postupka izrade studija o utjecaju na okoliš kako bi se lakše privukle nove investicije, ali i povećala objektivnost i ubrzao postupak izrade studija.

‘Uvodi se pojam okolišne dozvole, umjesto postojećeg rješenja o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša. Ona postaje dozvola za rad postrojenja i bit će pozicionirana u postupku ishođenju ukupne dokumentacije iza lokacijske dozvole, a prije započinjanja postupka izdavanja građevinske dozvole’, naveo je jednu od novosti pomoćnik ministra Domagoj Hrnjak

Objasnio je kako se time postiže fleksibilnost vremenskog izdavanja okolišne dozvole za nova postrojenja, paralelno vođenje postupaka izdavanja okolišne dozvole i ishođenja lokacijske dozvole. ‘Sve to skraćuje tijek ishođenja dokumenata’, dodao je Hrnjak.

Prijedlog nacrta Zakona o zaštiti okoliša usklađen je sa zakonskim prijedlogom o zaštiti prirode, koji je predstavljen prošloga tjedna i već je ušao u javnu raspravu pa su postupci kroz dva zakona - sukladni.

Ministrica Holy izbjegla pitanja o Sanji Kalamburi