DOSTA MULJANJA NA ESTRADI

Menadžer Bubalo: Platite porez! Po gaži dobijete 7.000 eura

Bionic
Reading

Država je, izgleda, naumila konačno uvesti red i na mutnom estradnom tržištu. U prošlotjednoj akciji zagrebačke Porezne uprave, neslužbeno se doznaje, na ispitivanje su došla brojna poznata lica, poput Thompsona, Modnog Mačka, Nene Belana, Gibonnija, Jelene Rozge, Popularnog Jole, Maje Šuput… Netko tko zarađuje silnu lovu, mjerenu godišnje u stotinama tisuća ili milijunima kuna, ne može biti u istoj ladici kao i oni s prosječnim primanjima. Javne su osobe i neka daju primjer, poručio je preko Slobodne Dalmacije Ivica Bubalo, jedan od najpoznatijih glazbenih menadžera

Zadatak poreznika je jasan: utvrđivanje njihovih prijavljenih prihoda i postojeće imovine stečene nakon 2008. godine. Potencijalni nesrazmjer između te dvije kategorije poreznicima je meta interesa, a rezultati će, između ostalog, pokazati i vjerodostojnost tvrdnji o postojanju crnog tržišta, javnoj tajni koja egzistira već dug niz godina.

Novac šalje prijatelj iz Argentine

Thompson je navodno nesrazmjer između imovine i prihoda poreznicima objasnio pozajmicom dobivenom od prijatelja iz Argentine.

Budući da je nova Vlada odlučila uvesti red, među prvima su na udar došli raznorazni slobodni umjetnici, ali i brojni privatnici koji će morati, laički rečeno, u slučaju manje prijavljenih prihoda opravdati podrijetlo svoje pozamašne imovine. Javnost tako doznaje kako je pjevačima do petka dan rok za očitovanje.

'Bit će to vrlo zanimljivo. Prvo da se zna, pjevače treba porezno tretirati ako ne kao i sve ostale građane, onda čak i s više kontrole i strogosti. Zašto? Zato što netko tko zarađuje silnu lovu, mjerenu godišnje u stotinama tisuća ili milijunima kuna, ne može biti u istoj ladici kao i oni sa, za hrvatske živote, prosječnim primanjima. Javne su osobe i neka daju primjer. Naravno da pozdravljam ovakve akcije, one će konačno uvesti red u sivu ekonomiju koja je svoj maksimum imala prije 15 godina. Tadašnja je država itekako bila blagorodna prema takvim sivim pjevačkim poslovanjima, ako ne ništa drugo, onda makar zato što ih je obilato i koristila u svojim akcijama i ciljevima. Vrijeme bezakonja konačno treba zaustaviti', ocijenio je za Slobodnu Dalmaciju jedan od najzaposlenijih estradnih menadžera, Ivica Bubalo. Istaknuo je kako ipak ima i poštenih estradnjaka koji uredno i precizno, ne izigravajući zakon, prijavljuju sve svoje prihode.

'Takvima dokazivanje podrijetla imovine neće biti problem. No što je s onima koji uredno tuku gaže preko granice, pa napune džepove neprijavljenom stranom valutom? Ili onima što posluju na tri načina, preko žiro-računa, prijavljene firme i u kešu, direkt na ruke? Ima i takvih', kaže Bubalo, smatrajući kako svakome tko utaji porez treba odrediti pristojnu kaznu.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li država estradnim zvijezdama zaviriti i u stanje nekretnina, skupu brendiranu garderobu i nakit, luksuzni život, putovanja, bunde i jahte, te prihode od pritajenog vlasništva ili suvlasništva u raznoraznim malim trgovačkim ili uslužnim tvrtkama.

A hoće li se crno tržište i obuzdati, ovisi samo o državi, smatra poznati zagrebački estradni menadžer Zoran Škugor, koji ističe da sve počinje od vlasnika objekata u kojima se organizira pjevački nastup ili neki scenski happening.

'Otvoreno rečeno, to je javni skup koji se kao svako okupljanje naroda mora prijaviti. Pa zar to i ne oglašavaju uredno kako bi privukli masu! Policija to treba znati, a preko nje i država. I kada bi svaki vlasnik takvog prostora svoju suradnju s pjevačem temeljio na ugovoru, koji mora postojati, tada bi se vrlo brzo uveo red na estradnom nebu. Ovo se može lako primijeniti i na sport, biznis, sve segmente društva... Kada bi se počelo raditi s ugovorima, tada crnog tržišta više ne bi bilo. Pjevač može pitati, ali onaj tko daje lovu ne mora na to pristati', kaže Škugor.

On se pita zašto se priča limitirala na razdoblje iza 2008. godine. Sada je to već pomalo ridikulozno, tvrdi, držeći kako se pravo bogatstvo na crno akumuliralo puno prije te granične godine. 'Da se taknulo u ono razdoblje prije, e tada bi se puno lipih stvari otkrilo. To bi tek bila zanimljiva priča', ocijenio je.