MINISTAR VRDOLJAK:

'Ne znam koliko je nelegalno izgrađenih objekata'

15.04.2012 u 16:48

Bionic
Reading

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak izjavio je u emisiji 'Nedjeljom u 2' da je Hrvatska do sada bila pravno neuređena zemlja pa zato ni on kao ministar nema točnu informaciju o tome koliko je nelegalno izgrađenih objekata

Prema nekim procjenama, ima ih oko 300 tisuća, stoga će do ljeta biti donesene izmjene zakona kojima bi se ti objekti mogli legalizirati jer je nemoguće srušiti sve besbravno sagrađene objekte. Ali neće svi nelegalni objekti imati isti status. Pomoćni objekt na selu ne može biti u istom statusu s nekom luksuznom vilom pored mora, smatra ministar Vrdoljak

Najavio je da će se vlasnike novčano kazniti, ovisno o kojoj se kategoriji objekta radi, te da će se onda u dogovoru s lokalnim vlastima odlučivati o daljnjoj sudbini tih građevina.

Govoreći o Radimiru Čačiću rekao je da je on jedinstvena osoba te da ga treba procjenjivati po rezultatima, a ne izjavama. Isto tako, kazao je da ga ne brine trenutačni pad rejtinga HNS-a.

Zbog velikog interesa građana za subvencioniranjem kredita za kupnju prvog stana Vrdoljak najavio je da će od ministra financija zatražiti još pet milijuna kuna za taj projekt kako bi se u ovoj godini prodalo oko 800 stanova.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja rekao je da su nakon objave natječaja očekivali kako će se vrlo brzo "ispucati tih desetak milijuna kuna, što se i dogodilo" te naveo kako je na natječaj za subvencioniranje stambenih kredita u tjedan dana došlo više od 600 zahtjeva, a do sada ih je stiglo 700.