NACIONALISTIČKI SKUP

Matica kontra Zidića: HČSP nije od nas tražio dvoranu

08.04.2012 u 07:45

Bionic
Reading

Matica hrvatska odbacila je sinoć kao netočne medijske napise da je svoju veliku dvoranu, odnosno poslovne prostorije, iznajmila za potrebe održavanja skupa 13. travnja, u organizaciji Hrvatske čiste stranke prava (HČSP), koji je u medijima protumačen kao skup nacionalista s fašističkim predznakom

'Ovom prigodom, u ime cjelokupnog vodstva Matice hrvatske, oštro demantiramo da je Matica hrvatska dala bilo kakav pristanak ili svoju suglasnost za održavanje takvog skupa u svojim prostorijama. Dapače, organizatori spornog skupa nisu se ni obratili našoj instituciji za potrebe organiziranja skupa, odnosno najma bilo koje od naših dvorana', izvijestila je Matica na svojim internetskim stranicama.

Navela je pritom da, prema njezinim pravilima, takav skup koji nosi jasnu političku promidžbu jedne stranke ne bi ni mogli dopustiti u njihovim prostorijama.

Matica je objasnila da je ona prema statutu samostalna, neprofitna nevladina udruga u kojoj su ravnopopravni svi demokratski politički programi i idejna uvjerenja, a stranačka promidžba nije dopuštena.

I predsjednik Matice Igor Zidić demantirao je danas za Radio 101 da će skup biti održan u prostorijama Matice, ali je rekao da se 'na razini tajništva i zainteresiranog gospodina iz HČSP-a razgovaralo o iznajmljivanju prostora', napomenuvši da Matica iznajmljuje prostor, ali nikad i nikom za političke skupove.

Suprotno tvrdnjama Matice, HČSP, koji je organizator međunarodne nacionalističke konferencije i mimohoda kroz Zagreb pod nazivom 'Za generale', priopćio je da mu je Matica hrvatska 'otkazala dvoranu koju je zakupio za 13. travnja'. HČSP je sa svojih internetskih stranica iz najave tog događaja uklonio podatak da će skup biti održan u Velikoj dvorani Matice hrvatske i objavio da će se, bez obzira na otkazivanje dvorane, konferencija ipak održati, ali na drugom mjestu.