MILANOVIĆEVA UZDANICA HAJDAŠ DONČIĆ

Komadinu mijenja 'zagorski Tony Blair'

04.04.2012 u 15:30

Bionic
Reading

Budući ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, još jedan koji će fotelju župana zamijeniti onom u Vladi, relativno je nepoznat široj javnosti premda ga se i prije parlamentarnih izbora spominjalo kao jednu od ključnih uzdanica šefa SDP-a i Vlade Zorana Milanovića

I nakon župana župan, samo što ovaj put nema potrebe mijenjati zakon, rekli bi neki zlobnici nakon što je i Milanović potvrdio medijska nagađanja da će umjesto Zlatka Komadine, koji je podnio ostavku na mjesto ministra prometa, za novog ministra predložiti Sinišu Hajdaša Dončića, zasad još aktualnog krapinsko-zagorskog župana. Nakon saborskog blagoslova, bit će to još jedna zagorska uzdanica u Ministarstvu prometa. Naime, Hajduša će kao pomoćnik dočekati bivši ravnatelj Županijske uprave za ceste Krapinsko-zagorske županije Jasmin Krizmanić iz HNS-a.

Hajdaš Dončić i Holy 'zabijaju klin'

U međuvremenu, Hajdaš Dončić, koji je svojevremeno izjavio da je 'u politici na privremenom radu', a na lokalnim izborima je pobijedio pod sloganom 'Hajdaša za pajdaša', nije danas želio komentirati novonastali razvoj situacije. Njegov glasnogovornik Goran Grobotek samo nam je kazao da će se Hajdaš medijima na tu temu obratiti sutra pri susretu s ministricom zaštite okoliša i budućom kolegicom ne samo po stranci, nego i Vladi, Mirelom Holy u Humu na Sutli, gdje će prisustvovati svečanosti 'zabijanja klina'.

Pitanje je samo koliko će tog završnog trenutka renovacije staklarske peći tvrtke Vetropack završiti u javnosti kad se reflektori okrenu prema budućem ministru o kojemu šira javnost, iako je župan od 2009, ne zna previše, osim ako se možda ne sjeća njegovih gerilskih metoda marketinga ili navodne zabrane minica u županijskim uredima.

Ženino prezime, lažni oglas, ozbiljan dress code

Mladog SDP-ovca, rođen je 29. lipnja 1974. godine, s dva prezimena (naime, svojemu je dodao i ženino), mediji su, osim kao jednu od Milanovićevih uzdanica, primijetili kad je u Narodnim novinama objavio natječaj u kojemu je zatražio automobil točno određenih specifikacija, kazavši kasnije da je to bio lažni oglas za koji se nadao da će završiti u novinama kao svojevrsna promocija Krapinsko-zagorske županije.

Lokalni HDZ tu je ideju doživio u drugom kontekstu, a Hajdaš je nastavio brendiranje kako zagorskoga purana, čije je ime dobilo zaštitu, tako i Zagorja kao destinacije kroz projekt 'Bajka na dlanu', no tu su ga zagorski novinari bili malo stavili pod povećalo jer je, kako su tvrdili, isti projekt samo zericu drukčijeg naziva godinu dana ranije predstavila tadašnja zagorska županica Sonja Borovčak, premda je sve još prije osmislila njezina prethodnica Vlasta Hubicki.

Hajdaš je sveudilj nastavio raditi na destinacijskom menadžmentu te je u sklopu spomenutog trateškog turističkog projekta Županija sufinancirala dio kamate za kredit za razvoj i izgradnju novog vodenog kompleksa terme Jezerčica, a prekvalificirali su i nezaposlene mlade ljude za rad u brojnim zagorskim toplicama.

Zabilježena je i njegova reakcija oko hitne sanacije mosta Mokrice i intervencija kod predsjednika Ive Josipovića za izgradnju pontonca na državnoj cesti koja spaja Zabok i Oroslavje. Naime, tada je napao Hrvatske ceste koje nisu osigurale alternativne pravce, a zatvaranjem prometa Zagorje bi bilo prometno odsječeno. Stoga, zbog takvog i sličnih poteza župan uživa podršku svojih Zagoraca, a i stranačkih kolega te se od njega očekuje da se sada iskaže i na nacionalnom planu.

Inače, kao uzor Hajdaš navodi austrijske solcijaldemokrate, svojedobno ga se nazivalo zagorskim 'Tonyjem Blairom', a u medijima je opet završio nakon što je propisao ljetni dress code za zaposlenike u kojemu se osvrnuo na nepoželjnost minica, japanki i petodnevnih bradica.

Bivši direktor ZARA-e ne želi da Hrvati budu 'perači guzica'

Budući ministar pomorstva, prometa i infrastrukture prije dolaska na mjesto župana bio je direktor ZARA-e, Zagorske razvojne agencije, na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu stekao je nakon diplome titulu magistra ekonomskih znanosti, a karijeru je započeo kao asistent izvoza i uvoza u Regeneraciji, da bi se nakon magisterija zaposlio na mjestu pročelnika za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam i komunalne djelatnosti u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Predavač na Visokoj poslovnoj školi Libertas, koji govori engleski i slovenski te je član Hrvatskog društva ekonomista, a uskoro bi trebao i doktorirati te se usavršavao u SAD-u, Slovačkoj i Bugarskoj u područjima lobiranja u Europskoj uniji te poduzetništvu i marketingu, gostujući sredinom prošle godine na HTV-u poručio je: 'Bez istinskog ulaganja u spoj znanosti, obrazovanja, istraživanja i biznisa, Hrvati će do 2025. godine biti perači guzica i kosači trave', te je naglasio potrebu ulaganja u energetsku učinkovitost.

'Čudan je bio moj put bavljenja politikom i, iskreno, prelamao sam trebam li ući u politiku jer ono što u posljednjih 20 godina gledamo u Hrvatskoj nije politika, već politikantstvo i to mi se gadilo, ali nismo svi isti, shvatio sam da politika može biti dobra i djelovati za javni interes', poručio je tada Hajdaš Dončić, (koji je svojevremeno završio i u HDZ-u, naime, njegov pokojni otac je u jednom trenutku učlanio cijelu obitelj), i priznao da je kao tinejdžer probao pušiti travu, ali i da je uspješno prebolio sarkoidozu, zbog čega je prestao biti vegetarijanac, a strast mu je kuhanje.