PROJEKT PLAVA POTKOVA

Ruše se vrtovi, ispred Mamutice niče park od 500.000 kn

03.04.2012 u 11:31

Bionic
Reading

Urbane vrtove koji su ispred Mamutice u zagrebačkom naselju Travnom posađeni na gradskom zemljištu prošli su tjedan počeli krčiti djelatnici Zrinjevca. Cilj im je pretvoriti taj prostor u park. Grad Zagreb najavio je taj potez još prije nekoliko godina, no tek se sada krenulo u realizaciju projekta, koji je sastavni dio ideje Plave potkove. Smisao Plave potkove je da se taj dio Novog Zagreba putem javnih parkova poveže sa starim središtem

Naime, piše Večernji list, od šest parkova Plave potkove uređena su samo tri, park uz Mamuticu je četvrti, a preostala su još dva velika, parkovi Lakun i Bračak između Mamutice i Sigeta.

Ipak, stanovnici Travnog su podijeljeni: neki smatraju da je dobro da se vrtovi raskrče jer će se time podići kvaliteta života, ali dvadesetak stanara Mamutice koji su ondje imali vrtove te su uglavnom umirovljenici niske platežne moći od tih su vrtova često preživljavali i žale. No svjesni su da su nemoćni jer to je gradska zemlja, iako je obrađuju već tridesetak godina.

'Trebali su nam javiti u jesen, prije nego što sam posadila krumpir. Na sjeme sam potrošila 120 kuna i prehranjivali bismo se njime cijelu godinu', ispričala je Mara Kovačević (77), jedna od vlasnica vrtova, dodajući da su za krčenje saznali prije četrnaest dana, kada je kvart oblijepljen obavijestima. Gospođa Mara imala je cijelu godinu punu škrinju voća i povrća te je tako prehranjivala supruga i sebe.

Vrijeme u vrtu kratio je i Novica Nikolić (80). U Mamuticu se doselio 1977. godine, a kada je vidio da na zelenoj površini neki ljudi kopaju i sade, isto je počeo raditi i on. Kada su prošli ponedjeljak radnici Zrinjevca došli u Travno sa strojevima, pratila ih je policija. Pretpostavljali su, kažu vlasnici sadnica, da će biti problema, no nitko se nije bunio. Kraj prve faze uređenja, koja će koštati oko 500.000 kuna, predsjednik Gradske četvrti Novi Zagreb - istok, Mijo Markulin, najavljuje za desetak dana.

Saša Šimpraga, urbanistički aktivist i autor knjige 'Zagreb, javni prostor', slaže se da se napravi park, ali smatra da Grad treba razmisliti o alternativnoj lokaciji za vrtove. 'Vani postoje tzv. zajednički vrtovi u kojima svatko može saditi pa čak i prodavati to što posadi. Bitno je da se afirmira ideja zelene potkove, pokrene natječaj za definiranje budućeg parka, ali i inicijativa za osnivanje zajedničkog gradskog vrta', kaže Šimpraga.