POKOPAN GENERAL AGOTIĆ

'Bio si, jesi i ostat ćeš legenda'

22.03.2012 u 17:47

Bionic
Reading

U nazočnosti članova obitelji, prijatelja i suradnika, predstavnika državnog i vojnog vrha, političkog i društvenog života te pripadnika Oružanih snaga na groblju Mirogoju u Aleji branitelja pokopan je danas prvi zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva umirovljeni general zbora Imra Agotić

U oproštajnoj riječi načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general pukovnik Drago Lovrić istaknuo je da je general Agotić bio utemeljitelj Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i velikan Domovinskog rata koji je dao ogroman doprinos stvaranju Hrvatske vojske i svojom smirenošću, staloženošću, stručnošću i hrabrošću ulijevao povjerenje i sigurnost.

Svojom hrabrošću i ljubavi prema Domovini davao je snagu i drugima da ustraju i u najtežim trenucima obrane hrvatske države. Kasnije u vojnoredarstvenoj akciji Oluja pod Agotićevim zapovjedništvom HRZ je ispunio sve postavljene zadaće, naglasio je Lovrić. Tvoj odlazak izuzetno nam je teško pao i neka ti je laka hrvatska zemlja koju si tako volio i nesebično branio, poručio je.

U ime mještana slavonskih Gorjana, Agotićeva rodnog mjesta, oprostio se Marko Petrašević koji je rekao da je Agotić ispisao najsvjetlije stranice hrvatske povijesti, te svojim junačkim srcem i toplom slavonskom dušom u slobodnu Hrvatsku ugradio mnoge besane noći. 'Bio si, jesi i ostat ćeš legenda', poručio je Petrašević.

Dugogodišnji generalov prijatelj umirovljeni brigadir Vinko Šebrek naglasio je da je Agotić bio izuzetan stručnjak visokih moralnih kvaliteta koji je znao okupiti ljude koji su mu vjerovali, profesionalno i uspješno obavljajući i najteže dužnosti. Bio je mudar pregovarač i vizionar, odlučan i jednostavan, a njegovo djelo bilo je stvaranje HRZ i PZO, za čiji se razvoj i očuvanje zalagao i nakon umirovljenja. Njegovim odlaskom ostaje velika praznina, rekao je Šebrek.

Vjerski obred pokopa predvodio je vojni ordinarij Juraj Jezerinac, a misa zadušnica služena je u zagrebačkoj crkvi Sv. Petra.

Pokopu su bili nazočni i predsjednik Republike i vrhovni zapovjendik Oružanih snaga Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem, predsjednik vlade Zoran Milanović, zamjenica ministra obrane Višnja Tafra, bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić

General Agotić bio je glavni pregovarač s JNA 1991., zbog čega je i svjedočio na suđenju Slobodanu Miloševiću. Rođen je u Gorjanima 1943., završio je Vojnu akademiju i Školu narodne obrane, te magistrirao na FPZ-u u Zagrebu. Kao pukovnik JNA prelazi u Hrvatsku vojsku, u čijem je Glavnom stožeru od osnutka. Bio je sudionik pregovora o odlasku JNA iz Hrvatske, te član državne komisije za odnose s UNPROFOR-om. Radio je na osnutku te bio zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

U kasnijim godinama obavljao je dužnost savjetnika predsjednika Stjepana Mesića za vojna pitanja, te za nacionalnu sigurnost.

Odlikovan je Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom bana Jelačića, Spomenicom Domovinskog rata i Spomenicom domovinske zahvalnosti. Dobio je medalje Bljesak, Ljeto '95. i Oluja.