UMJETNOST&POLITIKA

Apokalipsa zbližila Pašalića i Bandića

20.03.2012 u 20:45

Bionic
Reading

Izložba 'Apokalipsa' fotografa Stephana Lupina u sklopu koje je autor predstavio opus novih dizajnerskih eksponata, namještaja-skulptura, ogledala, križeva i fotografija otvorena je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog

Viši kustos Moderne galerije u Zagrebu Željko Marciuš istaknuo je kako Lupinovu skulpturu i fotografije oblikuju eros i thanatos.

'Kada sam razmišljao o cijeloj izložbi, o skulpturama i fotografijama došao sam do sintagme 'animalni instinkt', kazao je Marciuš koji je uz gradonačelnika Milana Bandića otvorio izložbu.

Rekao je kako Lupino i namještaj i skulpturu snažno oblikuje u spoju između nečeg što je vrlo prirodno kao što je drvo i onoga što postoji u elementima, odnosno metala. Marciuš je dodao kako autor u svojim skultpturama utjelovljuje snagu, prirodnu svijest te primarnu i primitivnu energiju.

Osvrčući se na naziv same izložbe, gradonačelnik Bandić je rekao kako se ne radi o 'strašnom sudu i kraju svijeta', već se radi o, kako je rekao, 'ponovnom otkrivanju ljepote, što kroz objektiv fotografije, što kroz skultpuru'.

'Moja djela govore sama za sebe, prvo fotografija, zatim dizajn, namještaj i skulpture', rekao je Lupino. 'Ove zadnje radim laserski, kasnije ih skulpturiram te ih dovedem do savršenstva. To je svjetska stvar koja bi se kod nas trebala prepoznati jer će ona ići za New York', kazao je umjetnik dodavši kako su sve skulpture rezervirane.

Na otvorenje izložbe došli su, među ostalima, Zdenka Kovačićek i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Lupinovi radovi privukli su i Ivića Pašalića kojega u posljednje vrijeme, nakon dugog vremena izbivanja, sve češće imamo prilike susretati na javnim zbivanjima.