PRAVNI STRUČNJACI O SKANDALU

Policija bi morala ispitati nadbiskupa Puljića zbog zataškavanja pedofilije

19.03.2012 u 13:10

Bionic
Reading

Postojećim Kaznenim zakonom, ali i verzijom koja stupa na snagu početkom iduće godine, jasno su određene sankcije za svakoga tko se odluči na neprijavljivanje počinjenog kaznenog djela. Ako se dokaže slučaj svećeničke pedofilije u Bibinjama, ali i navodi po kojima je o svemu tome davno obaviješten i njegov nadređeni, pravni stručnjaci tumače kako nije isključeno ni pozivanje na odgovornost zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića

Nakon javnog priznanja nekoliko mladih ljudi da ih je navodno, još dok su bili dječaci, spolno uznemiravao i zlostavljao nekadašnji bibinjski župnik Nedjeljko Ivanov, pojavila se i priča kako je o pojedinim slučajevima obaviješten i nadbiskup

Puljić. O svemu je nadbiskup Puljić izvijestio i Vatikan, čije su službe preuzele svjedočenja zlostavljanih te pokrenule vlastitu istragu, utemeljene na kanonskom pravu.

No osim crkvenoj vlasti u Rimu, sumnja na počinjeno kazneno djelo trebala je biti prijavljena i civilnim vlastima u Hrvatskoj. Zadarska policija je, naime, potvrdila kako je nakon medijskih napisa prošlog tjedna pokrenula istragu, no nikakvih prijava prije toga nije bilo.

Iz Policijske uprave zadarske tportalu je potvrđeno kako još uvijek traje istraga otvorena proteklog tjedna te da se, u suradnji s Državnim odvjetništvom, poduzimaju 'izvidi kako bi se utvrdile sve okolnosti navodnih kaznenih djela'.

'Obavljaju se razgovori i sa svjedocima i s potencijalnim žrtvama, te se prikuplja dokumentacija, ali budući da je to sve u tijeku, o pojedinim radnjama ne možemo izvješćivati', potvrdio je glasnogovornik zadarske policije Elis Žodan

Na upit hoće li, osim žrtava i svjedoka, policija razgovarati i s osobama koje su osumnjičene, odnosno umirovljenog svećenika kojeg se proziva za pedofiliju, a nadređenog mu nadbiskupa na okolnosti neprijavljivanja kaznenog djela za koje je znao, glasnogovornik Žodan je odgovorio kako će se 'utvrditi sve okolnosti'.

'Poimenično ne mogu komentirati pojedine radnje i osobe u postupku, niti koje će se radnje obaviti i s kim će se razgovor obaviti. Dakle, poduzet ćemo sve radnje da se prikupe sve obavijesti od svih osoba koje mogu dati korisne obavijesti u ovom postupku', poručio je glasnogovornik Elis Žodan.

Sukladno okružnici koju je prošle godine vatikanska kongregacija za nauk vjere poslala svim katoličkim biskupima u svijetu, navodi se kako Crkva u svim zemljama mora surađivati s civilnim vlastima i prijavljivati im slučajeve pedofilije za koje su doznale bilo na koji način, osim kroz ispovjednu tajnu. Takva je okružnica, posve sigurno, stigla i u Zadar.

Kazneni zakon - jasan

U Kaznenom zakonu, odnosno članku 300. i njegovom drugom stavku doslovno stoji kako će se i za neprijavljivanje počinjenog kaznenog djela 'kazniti službena ili odgovorna osoba koja ne prijavi počinjenje težeg kaznenog djela za koje je saznala obavljajući svoju dužnost, a radi se o kaznenom djelu za koje pokretanje kaznenog postupka nije prepušteno privatnoj tužbi ili povodom prijedloga'.

Pravni stručnjaci koje je tportal konzultirao tvrde kako je Kazneni zakon jasan i dodaju da se odnosi na svakoga građanina Republike Hrvatske podjednako, bez obzira bio on svećenik, nadbiskup ili 'samo' građanin

'Ako je biskup službena i odgovorna osoba, a zna za počinjenje nekog kaznenog djela svećenika koji je pod njegovom ingerencijom i ne prijavi ga, onda je počinio kazneno djelo iz članka 300. st. 2. Kaznenog zakona', objasnio je tportalu stručnjak za kazneno pravo koji je zahtijevao anonimnost.

I drugi pravni stručnjak, s kojim smo kontaktirali, navodi kako, bez obzira na kanonske propise, 'policija ima pravo ispitati svakoga, pa i nadbiskupa, kao građanina što je logično, jer se i na njega odnose civilni zakoni'.

'I svećenici, ali i njima hijerarhijski nadređeni, s aspekta zakonodavstva su građani RH, pa se i na njih odnose svi propisi, uključujući i propise kaznenog prava, kao i na sve druge građane. Druga je stvar to što je Crkva kao vjerska organizacija s posebnim propisima i kanonima, ali nije moguće da ne podliježe zakonima države na čijem se teritoriju nalazi', zaključuje taj stručnjak.