USLUGE SMJEŠTAJA

Ban tours tvrdi da je HRT namjestio natječaj od 27,3 milijuna kuna

09.03.2012 u 12:36

Bionic
Reading

Turistička agencija Ban tours, zbog sumnji u netransparentnost i pravičnost dodjeljivanja poslova za usluge hotelskog smještaja, Komisiji za kontrolu postupka javne nabave podnijela je žalbu protiv HRT-a

Usto je Ban tours HRT prijavio i policiji zbog sumnji na gospodarski kriminal. Ban tours, koji više od deset godina poslovno surađuje s HRT-om, konkretno se žali na dodjeljivanje oko 11 milijuna kuna vrijednog posla za usluge hotelskog smještaja za 2012. godinu za koji je javni RTV servis izabrao agenciju Atlas, piše Večernji list

Josić i Vintar zajedno u Jadran kapitalu

Iako to ne mora ništaznačiti, zanimljiv je podatak da je predsjednik uprave Atlasa TomislavVintar do prije nekoliko godina bio član nadzornog odbora tvrtke Jadran kapital. Poveznica s Jadran kapitalom je tadašnji predsjednik uprave tetvrtke Vladimir Darije Josić koji je danas šef RJ Općih i zajedničkihposlova na HRT-u, odnosno, nakon predsjednika uprave HRT-a JosipaPopovca, druga najvažnija karika na Prisavlju kroz čije ruke prolaze sviznačajni ugovori. (tportal.hr)

Vlasnik Ban toursa Željko Marković kaže da je u pozivnom natječaju bilo navedeno da je vrijednost posla procijenjena na 11 milijuna kuna, da bi HRT u Narodnim novinama objavio da je posao dobio Atlas te da je posao vrijedan 27,3 milijuna kuna. Iako je pisao i predsjedniku uprave HRT-a Josipu Popovcu, odgovor nikada nije dobio.

Iz Odjela javne nabave na HRT-u dobivao je kontradiktorne iznose oko toga koliko je Atlasova ponuda niža od njihove, tamo su rekli da je navodno niža 800 tisuća kuna. Marković je za Večernji kazao da 'tajna' Atlasove niže cijene leži u prvom tromjesečju.

HRT je pozivni natječaj poslao Atlasu i Ban toursu 2. siječnja, a s obzirom na to da procedura traje najmanje dva mjeseca, usluge smještaja obuhvatile bi samo ožujak. Marković kaže da je upozorio HRT-ov Odjel nabave da su upravo zbog toga moguće manipulacije cijenom za prva dva mjeseca.

'Tražili smo uvid u pojedinačne cijene iz Atlasove ponude, na što, po zakonu, imamo pravo, ali nam to nije omogućeno. Najčudnije je što nas na ovom natječaju nitko nije tražio bilo kakve dokaze o tome da uredno poslujemo, ni potvrdu o bonitetu ni bilancu, kao ni potvrdu da imamo podmirene porezne obveze', kazao je Marković, koji tvrdi da se tako išlo na ruku Atlasu 'koji posluje s gubicima i, prema podacima Fine, duguje dobavljačima 190 milijuna kuna'.

Iz HRT-a pak kažu: 'Odluka o odabiru ponuditelja donesena je temeljem kriterija najniže cijene te da je ponuda Atlasa bila znatno povoljnija od Ban toursove. Ban tours ima pravo prema zakonu tražiti zaštitu svojih prava pred Komisijom za kontrolu postupka javne nabave, što je i učinio.'

Iako su u Večarnjeku pokušali, komentar od predsjednika Uprave Atlasa Tomislava Vinatara odgovor nisu dobili.