NAKNADA ZA PRETRPLJENE STRAHOTE

Nagodbu za Maškarina spriječila objava nalaza u novinama

01.03.2012 u 15:00

Bionic
Reading

Ingrid Barić, odvjetnica Miroslava Maškarina koji je nakon rutinske operacije crvuljka u riječkom KBC-u prije šest godina izgubio nogu, ustvrdila je da je nagodba o odšteti koja je uslijedila godinu kasnije – minirana zbog napisa u jednim dnevnim novinama

Za mladog Rabljanina, koji nakon operacije u kojoj je izgubio nogu proživljava tešku životnu dramu, odvjetnica Ingrid Barić tražila je od države i KBC Rijeka za invalidnost i nematerijalnu štetu 13,7 milijuna kuna

U međuvremenu se, kako podsjeća Vjesnik, govorilo o mogućnosti nagodbe, pa je odvjetnica još 2007. bila spremna prihvatiti nagodbu koju su predložili tadašnji ministar zdravstva Neven Ljubičić i ravnatelj KBC-a Rijeka Herman Haller, no sve je minirano.

'Ljubičić, Haller i ja sastali smo se u jednom restoranu u Zagrebu i dogovorili uvjete nagodbe, koja je za nas bila iznimno povoljna. Maškarin je, naime, trebao dobiti 3,5 milijuna kuna za odštetu i doživotnu rentu u visini prosječne plaće za njegovu stručnu spremu, i to bez obzira na to zaposlio se on ili ne', ispričala je odvjetnica Barić.

No, dogodilo se da je u novinama izašao članak u kojem je objavljen vještački nalaz o učinjenim liječničkim pogreškama, nakon čega se, po tvrdnjama odvjetnice, Neven Ljubičić povukao. 'Bilo je to predizborno vrijeme, a ministar Ljubičić samo je kazao da dolaze jači', podsjeća odvjetnica.

Kaže i da nikad nije doznala kako je 'sve dospjelo u dnevne novine', no i uvjerena je da u tome nisu sudjelovali Ljubičić i Haller koji su 'doista pokazali dobru namjeru da se nagodba postigne'.

S Darkom Milinovićem, koji je potom došao na ministarsku poziciju, održan je tek jedan sastanak, a tek je prije godinu dana na Vladinim stranicama osvanula informacija da su odobrena sredstva kojima bi se riješio Maškarinov problem.

'Nagodba je bila toliko mizerna da na to nismo mogli pristati. Maškarinu je ponuđeno ukupno 1,9 milijuna kuna, na što nismo mogli pristati, a povrijedilo nas je i to da je ta ponuda prvo objavljena na Vladinim stranicama i da se prije toga nije kontaktiralo s nama', rekla je Barić.

Odvjetnica Ingrid Barić sad očekuje poziv aktualnog ministra zdravlja Rajka Ostojića, no tvrdi da je zasad uspjela doći samo do njegovih tajnica. Kao rješenje nameće se poštena nagodba, što bi bilo jeftinije za državu jer u međuvremenu su se nakupile i kamate, pa bi Miroslav Maškarin napokon dobio zadovoljštinu za pretrpljeno.