USTAVNI SUD

Rješenje slučaja Slavice Banić tek u svibnju?

20.04.2009 u 08:43

Bionic
Reading

Premda je prošlo već dva i pol mjeseca od odluke Upravnog suda kojom je poništena odluka Hrvatskog sabora u dijelu u kojem je za sutkinju Ustavnog suda izabrana Slavica Banić, Ustavni sud još nije riješio tužbu sporne sutkinje protiv te odluke Upravnog suda

ZAGREB - Kako doznaje Novi list u Ustavnom sudu, konačna odluka po tužbi Slavice Banić mogla bi biti donesena početkom svibnja.

U međuvremenu, Sabor je proveo još jedan natječaj jer je troje ustavnih sudaca došlo na kraj svog mandata. Ni taj natječaj nije bio najuspješniji, od tri upražnjena mjesta popunjeno je samo jedno – za suca Ustavnog suda je izabran bivši ministar pravosuđa Miroslav Šeparović koji je ovog tjedna i službeno prisegnuo na novu dužnost. Nitko od ostalih kandidata, među kojima su i suci kojima ističe mandat Agata Račan i Željko Potočnjak, te Mato Arlović, nisu uspjeli dobiti potrebnu parlamentarnu većinu. Sabor je zato morao ponoviti natječaj za dva upražnjena mjesta.

Sam Ustavni sud od sporne odluke Upravnog suda radi bez Slavice Banić, jer ju je predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec suspendirala s dužnosti dok se Ustavni sud ne oglasi po njenoj tužbi protiv odluke Upravnog suda i tako razriješi cijelu situaciju. S Ustavnog suda već su dolazile najave prema kojima je ta tužba već trebala biti riješena, a posljednje spekulacije govore da bi konačna odluka mogla biti donesena u svibnju, piše Novi list.

Kako god da Ustavni sud odluči, svakako će biti potrebno dobro obrazložiti odluku. Jer ako prihvati tužbu Slavice Banić, onda će morati razjasniti zašto je Upravni sud pogriješio kad je odlučio zaštititi prava kandidatkinje Mirjane Juričić i poništiti odluku Sabora o imenovanju Slavice Banić, zato jer ona nije podnijela Saboru dokaze da ispunjava zakonske uvjete za sutkinju Ustavnog suda. U slučaju drugačije odluke, Ustavni sud će morati obrazložiti stav zašto je Upravnom sudu dozvoljeno poništavati takve odluke Sabora, odnosno zašto parlamentarni akti imenovanja, primjerice Ustavnih sudaca, nisu akti vladanja u smislu političkog prava i nadležnosti Sabora.