BLOKADA PROMETNICA

Prosvjedi mljekara šire se Hrvatskom

20.02.2012 u 18:16

Bionic
Reading

Proizvođači mlijeka nastavljaju s iskazivanjem nezadovoljstva smanjenjem otkupne cijene mlijeka na 2,30 kuna te i dalje prosvjeduju, sedmi dan zaredom, ispred Dukata u Zagrebu i Sirele u Bjelovaru, a prosvjed se širi i na druga mjesta u Hrvatskoj

Mljekari na Markovom trgu

Prosvjedi su i kod mjesta Poljanec, Kloštra Podravskog i još nekoliko punktova na području Podravine i Prigorja te na nekoliko mjesta u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a proizvođači mlijeka s područja Đakovštine danas su započeli nove prosvjede sa 40-ak traktora uz đakovačku zaobilaznicu. Uz mljekare, s traktorima je na zaobilaznicu izašla i Udruga Brazda.

Ispred Udruge uzgajivača simentalskog goveda Osječko-baranjske županije u Đakovu se novinarima obratila Ružica Zorić, ponovivši zahtjev mljekara za dosadašnjom cijenom mlijeka, kao i zahtjev za isplatom svih potpora u poljoprivredi do 1. ožujka kako bi se mogla obaviti proljetna sjetva

Nismo u svojim prosvjednim aktivnostima, kako nam neki žele imputirati, blokirali ulaze u Dukat i Sirelu, nismo im onemogućili otkup, no oni ga nisu proveli, istaknula je Zorić. Kazala je kako će prosvjedi mljekara trajati dok se ne ispune njihovi zahtjevi, a u protivnom će za Zagreb te da je već prijavljen put bude li potrebe za tom prosvjednom mjerom.
Ne možemo proizvoditi mlijeko po 2,30 kuna. To je nemoguće jer nas realno proizvodnja jedne litre stoji više od četiri kune. Ako Dukat može proizvoditi mlijeko po 2,30 kuna neka sam podigne farme i vidi je li to moguće, rekla je Ružica Zorić.

Croatiastočar: mljekare spremne predložiti europsku cijenu mlijeka

Mljekarska industrija spremna je definirati europsku otkupnu cijenu mlijeka, a otkupna cijena mlijeka za veljaču obračunavat će se kao za siječanj, priopćili su danas iz Gospodarskog interesnog udruženja 'Croatiastočar' iz kojeg pozivaju udruge proizvođača mlijeka na što skorije postizanje kompromisnog dogovora te da obustave sve aktualne i najavljene prosvjede.

Izjava ministra poljoprivrede

Mljekare, okupljene u Gospodarskom interesnom udruženju 'Croatiastočar', spremne su predložiti europsku otkupnu cijenu mlijeka, kažu iz tog udruženja navodeći da je mljekarska industrija spremna podržati otkupnu cijenu mlijeka kao prosjek zemalja Europske unije, najvećih izvoznica gotovih mliječnih proizvoda u Hrvatsku.

Pritom navode da je ciljana selekcija zemalja Europske unije, koje bi ulazile u izračun otkupne cijene mlijeka u Hrvatskoj, preduvjet za konkurentno cjenovno pozicioniranje gotovog hrvatskog proizvoda i zaštitu interesa svih sudionika tržišta mlijeka.

Nadalje, otkupnu cijenu mlijeka za veljaču sve će mljekare obračunati kao za siječanj 2012., dok će se mlijeko otkupljeno od ožujka obračunavati prema novom europskom modelu, usuglašenom sa udrugama proizvođača mlijeka.

Mljekarska je industrija, kako navode iz 'Croatiastočara', pomno saslušala i razmotrila problematiku proizvođača mlijeka te iznašla prijedlog rješenja koje osigurava održivost poslovanja proizvođača i prerađivača mlijeka te koje štiti interese krajnjeg potrošača.

Mljekarska industrija poziva proizvođače mlijeka da u najskorijem roku mobiliziraju predstavnike svojih udruga kako bi se što skorije postigao kompromisan dogovor te da obustave sve aktualne i najavljene prosvjede. U 'Croatiastočaru' okupljeni su Udruga - Hrvatske male mljekare, tvrtke Meggle Hrvatska, Vindija, Dukat i Ledo.