ŽUPAN ŠTROMAR:

'Naši poljoprivrednici neće izgubiti, već tvrtke i kooperanti'

15.02.2012 u 19:39

Bionic
Reading

'Varaždinska županija neće puno izgubiti smanjivanjem subvencija u poljoprivredi jer naši poljoprivrednici i nisu dobivali puno poticaja, više će stradati tvrtke i kooperanti koji su imali veliki profit', tvrdi varaždinski župan Predrag Štromar osvrćući se na prijedlog državnog proračuna, a u svjetlu njega i realizaciju kapitalnih projekata u Varaždinskoj županiji

Uz Ministarstvo poljoprivrede, koje bi trebalo uštedjeti čak milijardu kuna, među onima koji će morati najviše uštedjeti je i Ministarstvo zdravlja. Riječ je o uštedi od 750 milijuna kuna, a to otvara pitanje sudbine dugo najavljivane dogradnje kirurgije i izgradnje središnjeg prijema u varaždinskoj Općoj bolnici.

'Od tog projekta se ne odustaje', naglasio je varaždinski župan Predrag Štromar pred novinarima, premda u ovom trenutku nije mogao reći koliko je za taj projekt predviđeno novca u državnom proračunu.

Usprkos restrikcijama i nepoznanicama koje one donose i za Varaždinsku županiju, Štromar nije skrivao zadovoljstvo prijedlogom državnog proračuna. Glavni razlog je najava da će se osigurati 100 milijuna kuna potpore za prijevoz učenika.

'Za mene je u proračunu najvažniji prijevoz srednjoškolaca. Istina, sredstva nema u proračunu, ali je rečeno da će se osigurati stotinjak milijuna, što bi trebalo biti dovoljno za organizirani prijevoz od rujna do prosinca. To jako puno znači za roditelje te

Županija nema potraživanja prema Vlašiću

Varaždinska županija nema nikakvih potraživanja prema Vladi Vlašiću. Što je napravljeno po pitanju njegovog duga prema Gradu Varaždinu, pitanje je za kadrovsku službu. Uostalom, financijske prilike osobna su stvar, kratko je odgovorio Štromar na upit oko sudbine ovrhe koju je Grad Varaždin pokrenuo protiv bivšeg revizora Varaždinske županije kojemu to navodno nije jedini takav slučaj. 'Stotine i stotine građana ne plaćaju komunalnu naknadu, a niti jedan nije tako tretiran! Samo za Vlašića se priča, a koliko ima takvih ljudi u Varaždinskoj županiji? Ako se objavljuje takvo nešto, trebali bi objaviti sve neplatiše, kompletno, ako je to u skladu sa zakonom', ustvrdio je varaždinski župan, koji je obaviješten da je odgovarajuća zamolba već upućena u Grad Varaždin, dok se provjerava i zakonska osnova za objavu imena najvećih neplatiša, premda se to čini upitnim za nejavne osobe.

proračune naših općina i gradova, kao i županijski, koji imaju manjkove. Stoga se nadam da će se kroz mjesec ili dva razjasniti hoće li subvencije za prijevoz biti od iduće školske godine ili od početka 2013. godine', rekao je Štromar te naglasio kako očekuje veliku pomoć države kod osnivanja Sveučilišta Sjever, odnosno prije toga rješavanja pitanja proširenja FOI-a i njegovog kampusa.

Niti prvi restriktivni proračun nakon dugo godina, niti prilike u okruženju, varaždinskom županu ne umanjuju vjeru da dolaze bolji dani.

'Vjerujem će opet doći do zamaha investicija i rasta BDP-a. Puno očekujem od javno-privatnog partnerstva. Nadam se da će se stvoriti uvjeti za njega i da će se opet pokrenuti građevni sektor, a nakon izgradnje i obrazovni u smislu kvalitete. Znate da i u Varaždinskoj županiji ima dosta graditeljskih tvrtki koje su na izdisaju jer im je promet pao i do 40 posto u odnosu na 2008. Novi projekti značili bi za njih veće zapošljavanje i veće plaće, a to znači i više poreza u gradsku i državnu blagajnu. U obrazovanje očekujem ulaganja od dvije, ako ne i tri milijarde kuna, budući da je samo Varaždinska županija od 2006. do 2008. uložila 300 milijuna kuna. Naš model se pokazao dobrim i kvalitetnim, što je potvrdila i Agencija za JPP', istaknuo je Štromar te najavio i dva velika projekta koji se pripremaju za fondove EU: Centar izvrsnosti u drvu koji bi trebao biti u Lepoglavi te centar izvrsnosti za nanotehnologije i poluvodiča u - Novom Marofu!